Немската писателка Судабе Мохафез ни гостува в Русе в рамките на проекта “Journey Across Europe”. На 4-ти ноември 2011 г. от 18.00 ч. в Австрийска библиотека в Доходното здание се проведе литературно четене, на което писателката прочете откъси от своя роман “brennt” (“гори”). Судабе Мохафез е последната от тримата автори, които гостуват на Дружество Канети по проекта “Journey Across Europe”.

Судабе Мохафез е живяла в Техеран, Берлин и Лисабон, а от няколко години живее в Щутгарт. Завършила е Музика, Английска филология и Педагогика. Дълги години е работила в сферите на превенцията на насилието и кризистната интервенция. Получава многобройни награди и стипендии за литературното си творчество, през летния семестър на 2007 г. става доцент по поетика във висшето учебно заведение във Виесбаден (Hochschule RheinMain), а през 2008 г. е номинирана за престижната награда за литературно творчество на името на Ингеборг Бахман. През февруари 2010 г. излизат романът и “brennt” (издателство ДюМонт) и “Книгата от десет реда” (издателство Едицион Азур).

Международно дружество Елиас Канети е партньор на проекта “Journey Across Europe”, по който в Русе се изпращат трима автори със задачата да обрисуват актуална карта на културното пространство на Европа. “Across Europe” прокарва географско-идеологическа линия през това културно пространство, на базата на която развива въпросите за процесите на социална и политическа трансформация. Всеки от авторите е на работно посешение за по един месец в три различни града при партньорите по проекта и за всяко посещение написва по един текст. Творбите ще бъдат преведени на езиците на страните-партнори по проекта и ще бъдат издадени в книжно тяло.

Снимки: Тихомир Стоичков.