На 12-ти и 13-ти октомври във Велико Търново се проведе заключителната работна среща на екипите от университетите участници в българо-румънския проект „Трансгранична университетска мрежа за интеркултурна комуникация” по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013.

Успоредно с работната среща от 11-ти до 14-ти октомври 2012 г. Международно дружество Елиас Канети – Русе организира във Велико Търново културни събития, посветени на съвременната българска и румънска култура, в които взеха участие изтъкнати творци от двете съседни държави. Културните събития се проведоха под наслов “Комуникация от Орфей до Шенген”, с което се загатва дългогодишното сътрудничество на населението по тези земи.

На 12-ти октомври в Хан Хаджи Николи в Стария град се проведоха литературно четене с известния румънски писател Мариус Опря на откъси от романа му „Шест начина да се умира”, който бе преведен по проект „Трансгранична университетска мрежа за интеркултурна комуникация” и предстои да бъде издаден в България от издателство Елиас Канети, Романът е документален и представя съдбата на жертвите на Секуритате. Успоредно с представянето, бе представен и документален филм на същата тема. Вечерта продължи с представяне на българско и румънско съвременно кино с демонстрация на късометражен румънски филм на режисьора Мариан Цуцуй. В изложбените зали на Хан Хаджи Николи представихме изложбата „Смехът на народите в образи” – съвместна изложба на български и румънски карикатуристи, която илюстрира стереотипите, които българите и румънците имат за себе си и за съседите. Изложбата бе открита от проф. Габриел Брату, Крайова. По-късно проф. Пенка Ангелова откри с лекция за сецесиона специална изложба, посветена на 150-годишнината от рождението на създателя на виенския модернизъм – Густав Климт, с юбилейни платна-репродукции, предоставени ни от Австрийско посолство.

На следващия ден – 13-ти октомври, отново в Хан Хаджи Николи, Анжело Мицкевич изнесе доклад на тема „Комуникация от Орфей до Шенген”, в който разгледа обмена на култура и идеи в териториите на двете съседни държави през вековете от тракийската древност до наши дни. Програмата продължи с литературно четене с писателя Калин Терзийски, българският носител на годишната награда за литература на Европейския съюз за 2011 г. Във Велико Търново писателят ни прочете откъси от втория си роман „Лудост”. Пърформансът „Комуникация от Орфей до Шенген” с участието на Аделина Попнеделева под музикалния съпровод на Венцеслав Благоев и Николас Симеон се преля в откриване на едноименната изложба на пластики на Румен Рачков и платна на Мирела Димча. А вечерта завърши с музикална импровизация на Венцислав Благоев, който превърна в музикален инструмент скулптура на Румен Рачков и пред смаяните посетители изпълни известни джаз-парчета, сред които What a Wonderful World на Луис Армстронг.

Повече информация за проекта…