Литературен фестивал Русе 2012

9-дневната програма включва: литературни четения, пърформанси, инсталация и уъркшопи.
Литературният фестивал Русе ще замести досегашния Пролетен литературен салон и за пръв път ще се състои през есента (от 29-ти септември до 7-ми октомври), като отново ще привлече в града много чуждестранни гости. МД Елиас Канети покани писатели от Германия, Австрия, Унгария, Чехия, Италия и България да представят своите творби в Русе. Акцентът в тазгодишния фестивал е: Новата Европа. Ще представим нови гледни точки и възприятия от различни перспективи и европейски страни, които ще предизвикат ползотворни дискусии и обмен на мисли и идеи.

Програма на събитията…


снимка: momchilmihaylovimageware studio

29-ти септември: Пърформанс 4×4 в Дом Канети

4×4 е литературен пърформанс с четирима български поети (Ясен Василев, Радо Чичев, Иван Димитров и Миро Христов). Те ще представят стихове от дебютните си стихосбирки, издадени 2009-2011 г., които привлякоха вниманието на критици и читатели. Всеки автор ще чете не само своите собствени текстове, а по време на пърформанса ще се сменя с колегите си и ще влиза в ролята на техни лирически герои. В Русе четиримата автори ще бъдат придружени от двама музиканти (Ангел Додов и Любомир Брашненков), които са композирали собствени пиеси специално към тези стихове.


30-ти септември: Да си направим вестник! – Уъркшоп за тинейджъри

Уъркшопът за тинейджъри (възраст: 16-18 години) ще ви предложи възможността да откриете света на медиите и да научите повече за работата на журналистите. Заедно с нашия екип, ще се научите как се пишат статии, но не само това.  Литературния фестивал ви предлага възможност за трупане на опит: каним всички участници да напишат статия за някое от събитията, да се срещнат с авторите, интервюират публиката и събират информация и снимков материал. В края на фестивала ще се срещнем отново, за да се научим как да реализираме крайния продукт: вестника!

Местата са ограничени (12-15 участника)
За записване пишете на:  martin.ivanov@eliascanetti.org


снимка: momchilmihaylovimageware studio

30-ти септември: Литературно четене на текстове от Катрин Рьогла в Дом Канети

Катрин Рьогла е родена през 1971 г. в Залцбург (Австрия). Там през 1989 г. започва да следва Германистика и Публицистика, които през 1992 г. продължава да следва в Берлин, а през 1999 прекъсва следването си. След преместването си в Берлин през 1992 г. издава първите си книги и сборници с кратка проза. След 1998 г. създава и продуцира радиотворби – радиопиеси, акустични инсталации и радиопредавания в Интернет. От 2002 г. насам пише и театрални пиеси. За творбите си е отличена с множество награди. Кристине Хубер, стипендиантка на ХАЛМА в Русе, прочете два текста на Катрин Рьогла от най-новата й проза, която ще бъде официално публикувана през пролетта на 2014 г.


снимка: momchilmihaylovimageware studio

1-ви октомври: Сценично четене с Петр Колечко в Дом Канети

Петр Колечко е роден през 1984 г. в Брумов (Чехия). Следва Драматургия в Академията за сценични изкуства в Прага. Пиесите на Колечко принадлежат към малкото наистина интелигентни театрални текстове, в които се открива оригинално чувство за парадокс и силно желание за разобличаване на глупостта в наши дни. С много фантазия авторът иронизира днешния фетишизъм и отправя провокация към човешкото безразличие и бездушното възхищение от предпоставени и примитивни социални идоли. В Русе Колечко, заедно с актьори от Русенския театър, ще представи своята творба „Vejce” (Яйце) на сценично четене. „Vejce” е преведена на български език и издадена като част от трилогията „Tři hry” (Три пиеси).


снимка: momchilmihaylovimageware studio

3-ти октомври: Литературно четене с Паоло Пичирило в Дом Канети

Паоло Пичирило е роден през 1987 г. в Санта Мария Капуа Ветере (Италия). Живее и работи в Рим. В класацията на вестник Il sole 24 ore името му е в Топ класацията на най-добрите италиански писатели до 40 години. Наред с многобройните сценарии, по време на следването си Пичирило публикува и първия си роман „Zoo col semaforo” (Зоопарк със светофар). Вдъхновен от Канети и „Спасения език”, Пичирило ще прочете по темата за корените и принадлежността откъси от романа „Zoo col semaforo” и от новата си творба, която ще бъде публикувана през 2013 г.


снимка: momchilmihaylovimageware studio
снимка: momchilmihaylovimageware studio

3-ти октомври: Представяне на биографията на Милош Гавазов в Дом Канети

На 3-ти октомври, сряда, Ви каним в Дом Канети на представянето на биографията на художника Милош Гавазов. Специално за русенската публика ще се състои и разговор между Димитър Шопов, автор на биографията на Гавазов, и изкуствоведа Вера Млечевска и със специалното участие на най-ревностния колекционер на Гавазов от Ню Йорк. След дълги години в анонимност и неизвестност Гавазов бе открит за световната и българската арт сцена от неговия дългогодишен изследовател и биограф Свобдан Палич. Основател на Школата на невежия разум, и автор на легендарната творба „Коктейл Моллотов”, Гавазов оставя трайни следи в авангардна Европа и постмодерна Африка. Творческия път на художника е изпълнен с премеждия, разочарования, глад, недоимък, проблеми, за които разказват авторът на книгата, редица други доказани изкуствоведи и изследователи, както и Личният дневник на Гавазов, където се крият фундаментални за световното изкуство случки, чакащи своя херметичен тълкувател, също и подробни описания за изгорени или изгубени, без значение, но незабравими за човешкото око картини, напръскали битието на художника.


снимка: архив на MitOst
снимка: архив на MitOst

4-ти октомври: Литературно четене с Филип Вайс в Речна гара

Филип Вайс, роден през 1982 г. е писател и режисьор, пише предимно проза и театрални пиеси. Завършил е Германистика и Философия във Виена и Барселона, преподавал е в Университет Баку (Азърбайджан) и е носител на множество награди и стипендии. В Русе ще представи своята пиеса „Алервелт” (Allerwelt – букв. пр. „от целия свят”). Алервелт е селище за бежанци в покрайнините на Виена. Изолирано е от града и се разполага на територията на бивши казарми, построени по времето на Първата световна война. В Алервелт живеят откъснати от света хора, които през последния половин век бягат от кризите и войните в своите страни. Единственото, което ги обединява е, че са пристигнали на едно и също място и не могат да продължат нататък. Заедно изграждат една общност без връзки помежду си. С този текст Филип Вайс печели конкурса stück/für/stück на Виенския театър (през 2011 г.) и свързаната с него стипендия „Ханц-Гратцер”. Събитието е част от 10-тия Международен MitOst фестивал.


снимка: momchilmihaylovimageware studio
снимка: momchilmihaylovimageware studio

4-ти октомври: Представяне на книгата „Пътуване през Европа“ в Речна гара

Международния литературен проект „Пътуване през Европа“, с участието на писатели и преводачи от Германия, Чехия, Македония и България, приключи през лятото на 2012 г. В рамките на литературния фестивал проф. д-р Пенка Ангелова и писателката Кристин Димитрова ще представят наскоро излязлата едноименна книга. Вдъхновено от темите пътуване, свобода и Европа, представянето на книгата ще се състои на необичайно и в момента неизползвано по предназначението си място – бившата Речна гара на Русе. Там ще можете да чуете и аудиозаписи на откъси от книгата в оригинал.

Кристин Димитрова (родена 1963 г.) е известна българска писателка и поетеса. Една от белетристичните й творби е романът „Сабазий”, за който авторката получава националната награда на издателство Христо Г. Данов през 2008 г. Сборникът с разкази „Любов и смърт под кривите круши“ е номиниран за наградата на Хеликон, както и сборникът „Тайният път на мастилото“. Стихотворенията и разказите на Кристин Димитрова са издадени в 24 страни и преведени на 20 езика.


4-ти октомври: Филмова прожекция на „Наташа” с Ули Гладик в Пленарна зала

Режисьорката Ули Гладик (Австрия) среща Наташа, която проси по улиците на Грац, и след дълги разговори я придружава до родния й град Брезник, някогашен индустриален център недалеч от София. В продължение на почти две години Гладик, едновременно оператор и режисьор, посещава Наташа в България и Австрия и записва живота на младата жена: нейните пътувания и спътници, работата й като просяк, квартирата й в Грац, отношението й към (не само физически осезаемия) студ, семейния й живот и във всекидневието й в България. Събитието се осъществява със средства на програмата Гренцгенгер на Фондация Робърт Бош и е част от 10-тия Международен MitOst фестивал.


снимка: momchilmihaylovimageware studio

5-ти октомври: Литературно четене с Габор Шейн в Дом Канети

Габор Шейн е роден през 1969 г. в Будапеща (Унгария). Той е писател, поет, критик и преводач на немска поезия. Завършил е Унгарски език и Немски език и е доцент по Унгарска литература в Университета Eötvös Loránd в Будапеща. В Русе ще прочете някои от най-новите си стихотворения и откъси от романа си „Лазаре!”, издаден на български от Издателство МД Елиас Канети.


снимка: momchilmihaylovimageware studio

5-ти октомври: Литературно четене с Ноеми Киш в Дом Канети

Ноеми Киш, е родена през 1974 г. в Гьодьоло (Унгария) и следва Унгарска филология, Сравнително литературознание и Социология. Пише и публикува многобройни есета, разкази, съчинения и литературна критика на немски и унгарски език. Член е на Съюза на младите унгарски писатели. От 2000 г. е асистент професор по Сравнителна литература в университета Мишколц. Нейни текстове ще бъдат публикувани скоро и на немски език, в превод на Агнес Реле, от издателство Матес & Зайц.


снимка: архив на MitOst

5-ти октомври: Литературно четене с Ян Конефке в Исторически музей

Във времена, в които човек не може да бъде сигурен, кой е човека срещу него, главния герой в романа на Ян Конефке не е сигурен, кой е самият той: Феликс Канмахер или Йохан Готвалд. Седемте живота на Феликс Канмахер” е едновременно историческо повествование за живота на един измамник, химн на любовта и трогателен творчески епос. Ян Конефке , роден през 1960 г., следва Философия и Германистика в Берлин. Работи като писател, публицист и преводач от италиански и румънски във Виена и Букурещ. Получава редица литературни отличия и досега е написал 15 книги, сред които стихосбирки, романи, сборници с разкази и детска литература. Събитието се осъществява със средства на програмата Гренцгенгер на Фондация Робърт Бош и е част от 10-тия Международен MitOst фестивал.


снимка: momchilmihaylovimageware studio

6-ти октомври: Литературно четене с Кристине Хубер в Речна гара

Кристине Хубер е родена през 1963 г. в Австрия. Нейната първа стихосбирка излиза през 1990 г. под заглавие „Краен срок”  в известното виенско издателство Хербстпресе. Следват редица публикации на стихове, проза и текстова графика. Хубер пише текстове на песни на Бийт Фърер, Елизабет Флунгър, Александър Станковски и И-Цен Лу и реализира съвместни творчески проекти с Илзе Килик и Хелмут Шранц. Заедно с Александър Станковски създават радиотворби (www.kunstradio.at) и инсталации от текст. През 1990 г. основава Издателство Edition ch. От януари 2006 г. до ноември 2010 г. заедно с Герхард Яшке, Хубер  е Изпълнителен директор на GAV (Дружество на писателите в Грац). От 2005 г. отговаря за поредицата DICHTFEST по програма на Алте Шмийде. От 10-ти септември до 10-ти октомври 2012 Кристине Хубер ще ни гостува в Русе като стипендиантка на мрежата от литературни центрове ХАЛМА. Стипендията е осигурена с подкрепата на Австрийското федерално министерство на образованието, изкуствата и културата.


снимка: momchilmihaylovimageware studio

6-ти октомври: Литературно четене с Марк Дегенс в Речна гара

34 ключови момента и начала на романи от 35-има автори от 16 страни. Марк Дегенс ги е чел всичките, а и ги е написал. „Нашият поп-модернизъм” е един от най-оригиналните примери за фиктивна литература и мета-литература. Две години подред немският вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг публикува колона, в която Марк Дегенс представя откъси от книги със съвременна литература с кратко представяне на автора и творбата. Но всички цитирани книги и автори са измислени. Това води до многобройни позвънявания в редакцията на вестника от страна на недоумяващите книгоразпространители. През 2005 г. всички колонки са събрани и издадени в книга, която предстои да бъде преведена и на български език. Марк Дегенс е роден през 1971 г. в Есен (Германия). Пише романи, колонки във вестници и разкази. В Русе ще представи откъси от „Нашият поп-модернизъм” и от новия си роман „Счупеното коляно на Бог”.


снимка: momchilmihaylovimageware studio

6-ти октомври: Микул Дежун vs. Рюстунгсшмийде в Дом Канети

Микул Дежун е роден през 1981 г. в Дрезден (Германия). Успоредно със следването си в Дрезден, Хале, Прага и Сибиу работи като изкупвач на хартиени отпадъци, звънар, паляч на свещи, реквизитор, в музей, в архив, като учител по немски и журналист, като научен сътрудник и куратор на галерия. В момента учи в Германския литературен институт в Лайпциг, живее  между Лайпциг и Сибиу и освен с доставката на пощенски пратки, се занимава с поезия, кратка проза и първия си роман.

Групата Рюстунгсшмийде се ръководи от архитектурното мислене, в резултат на пристрастяване към механизмите за въздействие на медиите и непреодолимото желание да създава. В работата си с пространството, светлината и въздействието на цветовете Кристиан Андерсен, Михал Баниш и Филип Модест Шамбелан изследват потока на времето и съпровождащото го пространство. Като размиват границите между аналогова и дигитална техника, те променят възприятието на символи, текст и графика.

В Русе, в Дом Канети, Рюстунгсшмийде и Микул Дежун ще се опитат да слеят в едно написаните, прожектираните и изречените думи.


снимка: momchilmihaylovimageware studio

7-ми октомври: Алиса в страната на чудесата – Уъркшоп за най-малките

Уъркшопът предлага на децата (възраст: 4 – 6 години) възможността да открият и преживеят Страната на чудесата на Алиса. Заедно с Вая, Елиза и Християна групата ще навлезе във фантастичния приказен свят и ще има възможност да стане част от него. Ще пием чай, ще играем на карти с въображаеми котки и зайци, ще дадем свобода на творческото мислене в ролеви игри с маски за всички!

Местата са ограничени (10 участника)
За записване пишете на: elisa.calosi@eliascanetti.org


снимка: momchilmihaylovimageware studio

7-ми октомври: Книжен базар в Речна гара

В неделя, в духа на фестивала, искаме да поканим целия град на книжен базар пред Речна гара. Носете си старите книги, разменете ги с други хора и споделете преживяванията си с тях.


Със съдействието на:


Официален фотограф на Литературен фестивал 2012:

Екип на momchilmihaylovimageware studio – Момчил Михайлов и Ваяна Ташева