5 ОКТОМВРИ, ПЕТЪК, ДОМ КАНЕТИ

Поезиомат или джубокс за ПОЕЗИЯ, съвместно с Чешкия Център – София. Намира се на пл. Свобода 4, пред Арт Кафето в Доходно здание от 24 септ. до 31 окт. 2018

Поезиоматът изглежда като перископ на подводница или като вентилационна тръба, но всъщност е безплатен джубокс за поезия. Първият Поезиомат се появява през 2010 г. в Прага по идея на Ондржей Кобза. След Киев, Лондон, Москва, Венеция и Ню Йорк от 2017 г. Поезиомат пътува из България и от него звучат стихове на съвременни европейски поети и поетеси в оригинал и в превод на български език.

Проезиоматът е в България благодарение на създателите си от независимата чешка инициатива за оживяване на градската среда Пианo на улицата и със съдействието на Чешки център София и партньорите от Мрежата на европейските национални културни институти EUNIC – България.

16.30 ч., Дом Канети

Боряна Калистрина чете 1968 и други свои стихове

Боряна Калистрина е поетеса и журналистка в БНР (рубрика „Хомо Луденс“), автор на вербалната инсталация „Гласът на художника“, която ще присъства в Дом Канети.

17.30 ч.

KOPRIVA /live concert/

KOPRIVA е самостоятелен Loop artist. Улицата е нейната сцена. Създава своята музика на живо, като оставя Вселената да я води и да пее чрез нея.

17.45 ч.

Изложба „В ТОВА ВРЕМЕ НА ЕДНО ДРУГО МЯСТО / 100 ГОДИНИ ЧЕШКИ КОМИКС“, съвместно с Чешки център София, изложбата продължава до 31 окт. 2018

Стогодишнината от създаването на Чехословакия (1918 г.) предлага уникалната възможност за равносметка на историята на чешкия комикс (както и на образа на историята в комиксите).  Изложбата представя това чешко изкуство в многообразните му форми и исторически взаимовръзки. Чрез тематичния фокус върху основните жанрове, повратните моменти и интеркултурните инспирации изложбата се стреми да покаже модерния чешки комикс и неговия “първи век” в цялата им палитра. Струва ни се, че най-подходящият начин за представяне на историята на чешкия комикс е несистемната пъстрота –  разказът за това какво и как се е случва в това време и на друго място, ще ни позволи да разберем по-добре какво се случва тук и сега.

Изложбата „В това време на едно друго място / 100 години чешки комикс“ с куратори Павел Коржинек и Томаш Прокупек е проект на Чешките центрове, осъществен в партньорство с Института за чешка литература към Академията на науките на Чешката република и Философския факултет на Университета „Палацки“ в Оломоуц като част от събитията, отбелязващи стогодишнината от създаването на Чехословакия.

18 ч.

Представяне на българския превод на комикса „Затопек“ с участието на писателя Ян Новак и издателя Манол Пейков, съвместно с Чешки център София и издателство „Жанет 45“

Комиксът „Затопек“ е съвместен проект на писателя Ян Новак и художника Яромир 99 и проследява пътя на забележителния атлет Емил Затопек (1922–2000) от малкото градче Копршивнице до олимпийския стадион в Хелзинки, където през 1952 г. той печели три златни медала, подобрявайки олимпийските рекорди в бягането на 5000 м и 10 000 м и в маратона. На български комиксът излиза в превод на Васил Самоковлиев в издателство „Жанет 45“.

Гостуването на Ян Новак се осъществява с подкрепата на Чешкия литературен център към Моравската библиотека в Бърно.

19 ч.

Кристина Цанева, Австрия-България – презентация и дискусия по „Българи в Австрия“

Модератор: проф. Пенка Ангелова

От октомври 2016 Кристина Цанева-Парцер е австрийски лектор във Великотърновския университет. Родом от Бургас, на 22 години тя заминава за Австрия, където през 2005 година завършва германистика и славистика в Залцбургския университет. Работи 12 години към различни проекти на град Виена като преподавател по немски език и преводач.

“Българите във Виена” проследява хронологично историята на българската диаспора в Австрия през последите 300 години. Особено се набляга на ролята на българската емиграция в Австро-унгарската империя за Освободителното ни движение в края на 19. век, на българското студенство във Виена и на значението на българските градинари-гурбетчии в Средна Европа. В последната си част презентацията засяга съвременния живот на сънародниците ни във Виена, образователните и културни институции и събития, който са организирани от и за близо трйсетте хиляди българи, които работят и живят понастоящем в Австрия.