Русе, 11-ти октомври, Дом Канети, ул. „Славянска“12, 16.00 часа .

Запазете петъчния си следобед за това събитие, защото:

  • Ще бъдете първи, които ще се докоснат до първото издание на български език на мемоарната книга „Пианиста“ с автор Владислав Шпилман. Спомняте ли си едноименния филм от 2002 г. на Роман Полански и изключителното превъплъщение на Ейдриън Броуди в главната роля? Вече можем да прочетем и истинската история на талантливия музикант Владислав Шпилман, спасен по чудо от концлагера в Треблинка, а по-късно оцелял и във военна Полша, благодарение на приятелски настроени хора. Един от тях е германският офицер Вилхелм Хозенфелд, чиито спомени също излизат за първи път в „Пианиста“. Книгата ще можете да купите с намаление по време на събитието
  • За първи път пред българска публика представяме полския поет и есеист Збигнев Херберт. И то благодарение на известни русенци – баща и син Здравко и Роман Кисьови. „Седмият ангел“ се ражда, когато Роман Кисьов открива в архива на баща си папка с това заглавие. И като истински творец и ценител на изящното слово, продължава едно дело, което неговият баща Здравко Кисьов не успява да довърши.
  • Ще видите също изложбата „Несресани графики“ от Европейския център “Солидарност“ в Гданск или как полският артист Зигмунт Янушевски е виждал живота преди и след падането на Стената.

Това е само откриването. Всички събития от петдневната програма намерете на нашата интернет страница.

 

http://eliascanetti.org/bg/nachalo/