26-ти ноември, Пленарна зала на община Русе, 17.00 часа

На 33 години Петър Денчев има издадени четири книги /романи и разкази/ и 18 постановки в различни български театри. Роден е във Варна, завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, работи в различни градове на България, Сърбия и Македония. През 2013г. направи запомнящ се  „прочит“ на  „Медея“ на русенска сцена, в който актьорите Мариана Крумова и Косьо Станев играеха в басейн с вода, а сценографката Виолета Радкова беше осигурила перманентен дъжд.

Шест години по-късно той идва отново в Русе, за да представи последната си книга „Малкият бог на земетръса“. Историята за разпада на едно семейство е всъщност разказ от името на поколението, родено в края на 80-те години. Поколение, преживяло по свой начин превратностите на прехода, чийто представител е самият Петър Денчев. В новия му роман има  епизод, който се развива в Русе. Както го обяснява самият автор:“… символично, като декор (на града на всички първи неща в свободна България) и това не е случайно; има епизод и около протеста на русенските майки. Говорим за различни исторически етапи, които се свързват с живота на персонажите, но заедно с това оформят и корпус около темата за застоя, за манталитетните нагласи; изобщо градът като исторически декор и настоящото социално и културно състояние осигурява във времето напречно сечение на несъвместими неща“.

С Петър Денчев русенци могат да се срещнат на 26-ти ноември в Пленарната зала на община Русе. Началото е в 17.00 часа. В свободен разговор с писателя-режисьор всеки може да зададе своите въпроси, да чуе откъси от „Малкият бог на земетръса“ и да си купи негови книги на по-ниска цена.

https://www.facebook.com/elias.canetti/posts/10212273621756062