В началото са „Съкровищата на Краков“, представени в документалната изложба на Международния културен център в Краков. Ще я открият гостите ни от Полския културен институт в София.

Половин час по-късно ще четем и говорим за три книги на Олга Токарчук. През 2019 година тя получава Нобеловата награда за литература за 2018 заради „повествователното ѝ въображение, което с енциклопедична страст разкрива преминаването на границите като форма на живот“.

Романът „Бегуни“ е публикуван през 2007г. в Полша. През 2008-ма получава литературната награда „Нике“, а десет години по-късно – The Man Booker International Prize 2018. Това е книга за същността на пътуването, за неговата психология. И за човешката анатомия. Заглавието препраща към руската старообрядническа секта на бегуните, които вярват, че съприкосновението със злото може да бъде избегнато чрез непрестанно движение в пространството. Останеш ли на място, си уязвим; движиш ли се, душата ти може да бъде спасена.

Карай плуга си през костите на мъртвите е публикуван в Полша през 2009 г. и е номиниран за литературната награда „Нике“ за 2010 г. На него е базиран филмът на Агнешка Холанд „Покот“. Когато в отдалечено планинско село е намерен труп на мъж, заобиколен от дивечови следи, сякаш няма съмнение, че човек е станал жертва на животинско изстъпление… И да, разкриването на убийствата със сигурност е само плъзгане по повърхността на сюжета. Поканени сме да стигнем толкова навътре в тази дръзка и мрачно-красива мистерия, колкото ни стигат силите – емоционални и читателски.

Изгубената душа е публикувана в Полша през 2009 г.

Имало едно време един мъж, който бил толкова зает и потънал в работата си, че душата му останала някъде зад него. Той продължил да си живее – да спи, да се храни, да работи, да кара колата си и дори да играе тенис. Понякога обаче се улавял да забелязва, че светът около него е станал някак двуизмерен, плосък, разчертан на квадратчета като в тетрадка по математика. Едно пътуване дълбоко навътре към собствената ни изгубена същност. Книга за самотата, търсенето на спасение и благодатните земи на детството.