10-ти октомври
16.00 часа
Драматичен театър “Сава Огнянов”, Камерна зала „Слави Шкаров“

„Може би психоанализата на филми не е нищо друго, освен да преведем следите, които филмът е оставил в нас на нашия език, за да ги направим част от себе си“, казва проф. Андреас Хамбургер, който вижда киното и от този ракурс. В съботния ден на фестивала ще гледаме южнокорейския „Паразит“ – филмът, който спечели най-престижните награди за 2019, включително „Оскар“ за най-добър филм. А Вивиан Праматароф – Хамбургер ще направи психодисекция на този истински феномен. „Анализ на (не)възможните светове на киното“ е обединяващата тема. Част от нея ще бъде и представянето на книгата„Филмова психоанализа“ на Андреас Хамбургер, чието българско издание ще излезе съвсем скоро.

Вивиан и Андреас са българо-германско семейство, което живее в Мюнхен и вече години наред използва психоаналитичния метод към киноизкуството като изследва въздействието му върху зрителите. Започват това в началото на 2010 година с организация на прожекции и дискусии със зрители. Това ще се случи и в Русе в рамките на Литературния фестивал.

Вивиан Праматароф – Хамбургер е родена в България, където завършва медицина и специализира акушерство и гинекология. През 1988 г. заминава първоначално в ГДР, впоследствие се установява в Мюнхен, където практикува по специалността си. През годините, заедно със своя съпруг проф. д-р Андреас Хамбургер, се увлича по едно ново течение в културата – кино и психоанализа. Андреас Хамбургер работи в Международния психоаналитичен университет в Берлин. Той прави изследвания в областта на социалната травма, супервизията и филмовата психоанализа.