14.10. 2020, 10.30 часа, в Дом Канети

Спомени от началото, разходка във времето, речта на Елиас Канети при получаването на Нобеловата награда за литература, прочетена от Андреа Вике, посланик на Република Австрия в България.
Една годишнина, която с право заема цели два дни на фестивала. Отложен два пъти през годината, Австрийската библиотека на Русе все пак празнува своя рожден ден., Разбира се, при спазване на всички противоепидемични мерки.
Всичко започва на 20-ти май 2005г. с подписването на договор между между Федералното министерство за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия, представлявано от посланика на Република Австрия в София, Областен управител – Русе, Община – Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев” и Международно дружество „Елиас Канети”. 15 години по-късно книжният ѝ фонд е над 5200 тома плюс литература на електронни носители. Акцентът е върху темите австрийска литература (вкл. произведения от и за Елиас Канети), история, култура, изкуство и литературна критика на Австрия, история на Европа и света, както и Европейска интеграция и балканистика.
Събитията и срещите, на които Австрийската библиотека на Русе е била сцена, са хиляди. И ако това е статистика, спомените на основателите са доста по-цветни – и сериозни, и забавни. Това е причината МД“Елиас Канети“ да ги събере на 14-ти октомври, при това в най-подходящата рамка – тази на Литературния фестивал.