ДЪХЪТ НА ЕВРОПА

1-ви октомври

18.00 часа

Бул. „Славянски“ 12

ДОМ КАНЕТИ

ВХОД СВОБОДЕН

Началото на първия ден ще постави изложбата на Йордан Кисьов, която ще бъде експонирана до края на фестивала. Колкото до „ЧЕКМО“ и неговия автор Момчил Николов, става дума за премиерно представяне на книгата пред публика. Тя е издадена през 2019г, но заради Ковид ограниченията срещата на живо с автора и разговорът за романа с публика ще бъдат на 1-ви октомври в Русе. Роден през 1970г., Момчил Николов завършва медицина. Започва да пише през 90-те години на миналия век и да работи над мултимедийни проекти. Тази година той ще се бори за Литературната награда „Елиас Канети“ в конкуренция с още шестима български писатели. На срещата с русенската публика Момчил Николов ще отговаря на въпроси около създаването на „ЧЕКМО“, но не само. „ДЪХЪТ НА ЕВРОПА“ предполага по-широк диапазон от теми, с които ще навлезем в темата на фестивала тази година. Актьорът Кадри Хабил ще чете откъси от „Чекмо“. гостите на фестивала ще могат да купят книгата с намаление. Ето как звучи един текст, който дава представа за ритъма на повествованието:

После стана оня митинг пред Народното събрание през нощта, дето всички викаха „Долу БКП”, та една сестра – тя беше от втория етаж, ама слизаше при нас да гледа телевизия – страшно се възмути. Как може такова нещо, вика, как може така да викат: долу БКП?! Това ли е то демокрацията – всеки да си вика каквото иска?! Смърт и да ходи в Сибир – това ли заслужава партията, дето толкова години ни е водила!? Много се развълнува тая сестра – тя доста възрастна беше, поне на петдесет –   така се разстрои от демокрацията, че получи нервна криза, разтрепери се, разрева се, хапчета трябваше да ѝ дават, да я успокояват.

И те повечето ѝ се смеят – голям майтап, и персоналът взе да изкуква в тая лудница – само аз не се смея, ами разсъждавам. Нали я разбирам психиатрията, обяснявам си ситуацията по научен път. Значи, от тия резки промени, дето изведнъж се стоварват в държавата и са съвсем неочаквани, направо необичайни и шокиращи, народът сто процента превърта и получава някаква масова реактивна психоза“