ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ 7 – 8 октомври

Дом Канети

Тази година Полският културен институт в София представя на  Литературния фестивал една изложба и литературно четене, с което и Русе ще отдаде почит на Станислав Лем.  „Бестиарият  на Лем според Мроз“ ни представя еманципирани машини, нарисувани от графика Даниел Мроз, допълнени с описанията от романите и разказите на Лем. За ревностните почитатели на полския философ и фантаст илюстрациите на Мроз  и текстовете на Станислав Лем са едно неразделно цяло. Русенци, които ще дойдат тази вечер на фестивала, ще се убедят в това. Веднага след откриването на изложбата започва четенето на избрани текстове от „Соларис“ и книгата-анкета „Свят на ръба“. За няколко поколения български читатели на Лем това са емблематични произведения. Полската вечер ще представят  Ивона Янушко – Дудка, и.д. на Полския културен институт в София и Памела Качмарек от програмния отдел и библиотеката на института. Началото е в 18.00 часа.

В петък фестивалът продължава с кино. Филмът е „Риба, плуваща по гръб“ и ще бъде представен лично от Елица Петкова. Той е един от двата игрални филма в портфолиото на режисьорката, която живее и работи в Берлин. Награден е на миналогодишния „София филм фест“. Тук можете да видите https://www.youtube.com/watch?v=d-gyb1auUkQ.

Филмът е с български субтитри, прожекцията започва в 19.00 часа на 8-ми октомври в Дом Канети.

С двуезично четене на откъси от „Ива диша“ започна вечерта на Аманда Ласкер-Берлин в рамките на Литературния фестивал. Гостуването на 27 годишната писателка провокира доста въпроси и един от тях беше към младите гости. Знаят ли какво е ГДР? Оказва се, не… Въпросът „изникна“ от сюжета на романа и даде повод за допълване на знанията на подрастващите с ключови моменти от европейската история. От своя страна Аманда трябваше да отговори на човек от публиката дали е с леви убеждения и гласувала ли е за социалдемократите. Без колебание младата авторка каза, че не е необходимо да си от левицата, за да прозреш лицемерието на десния популизъм. Сюжетът на „Ива диша“ и предизборната обстановка в България се срещнаха на снощната германска вечер.  И обединиха публиката в общото желание да прочетат един ден романа на български.