ДОМ КАНЕТИ

НАЧАЛО 18.00 часа

За „Дъхът на Европа“ тази година Чешкият културен център в София избра „Теория на чудатостите“. Това е дебютният роман на Павла Хоракова, издаден на български език през 2020 в превод на Маргарита Руменова. Тази вечер ще го представят лично авторката и директорката на Чешкия културен център Дагмар Остранска. Павла Хоракова е писателка, преводачка на художествена литература, публицистка и радио-редактор. Превежда проза от английски и сръбски език, работи няколко години в международната редакция на Чешкото радио, за която в момента подготвя и видеоцикъл за чешката литература. Автор и съавтор на осем книги. „Теория на чудатостите“ е първият ѝ роман за възрастни, а този месец излиза от печат вторият „Сърцето на Европа“. На срещата с Павла Хоракова представяме откъси от романа, а тя ще отговаря на въпроси от публиката. Тази вечер, в 18.00 часа, в Дом Канети.

В неделната октомврийска вечер от  Брюксел пристига Русана Бърдарска, за да представи „Опитът“ – книгата, с която заслужи номинация за Литературната награда „Елиас Канети“ тази година. Тя съчетава работата си в  Европейската комисия с писането и го прави успешно. Една от големите теми в книгата е тази за феминизма. „Творецът съществува и в женски род. Човешкото е андрогинно.  В този измислен от и за мъже свят на жената е въздаден смисъл – за света и за нея самата, „щедро“ са ѝ отредени вечно възраждащата се земна природа, етиката и доброто, но не и Космосът, разумът, съзнанието и смисълът.“ Срещата с Русана Бърдарска е в неделя от 18.00 часа. Модератор е журналистката Нели Пигулева.

Филмът на Елица Петкова „Риба плуваща по гръб“ напълни Дом Канети снощи. Напук на студената и дъждовна вечер. Той е дипломната работа на режисьорката, която в продължение на 9 години учи кинорежисура в Германската филмова и телевизионна академия в Берли. Филмът е сниман е в Германия – в Берлин и Хале – в къща, където са живели американски войници през 60-те години. В основата на сюжета е Жената. Жената без минало, освободена от отговорност, която като магнит привлича както мъже, така и жени. Това, което показва Елица Петкова с „Риба плуваща по гръб“, определено е талант да създава кино. И гаранция, че ще следим всичко, под което се подписва. Очакваме следващите ѝ филми – игрален и документален, които скоро ще излязат на екран.