18.00 ЧАСА

ДОМ КАНЕТИ

Тази вечер очакваме Русана Бърдарска. Тя идва в Русе с номинираната за Литературната награда „Елас Канети“ книга „ОПИТЪТ“.  Книга, за която критици и хора на словото не пестят суперлативи. „Всеки би открил по нещо за себе си в този калейдоскоп, или по Бил Брайсън – в тази не много „Кратка история на почти всичко.“ Бърдарска оставя читателя без дъх. Тълкувателите на „постмодерното“ ще имат доста работа.“ Пише го Силвия Чолева. Трябва да си дадем сметка, че четем много значима книга от българка, от космополит, от надраснала “културния вакуум” художничка, чийто автопортрет крие още много, много тайни.“ – казва Георги Цанков. Последната дума обаче има читателят – да прочете или да не прочете, да купи или да не купи книгата. Най-добрият начин да направят този избор имат русенци тази вечер. Срещата с Русана Бърдарска започва тази вечер, 10-ти ноември, 18.00 часа, в Дом Канети.

Новата седмица на фестивала започва с „Поразените“ и една дългоочаквана среща с Теодора Димова. Тя е безспорен авторитет в съвременната българска проза и ерудит, чието мнение тежи не само в полето на литературата. Оценката за таланта ѝ са многобройните наши и чужди награди, които получава през годините. Не по-малко ценна е силната гражданска позиция, която Теодора Димова не се колебае да заеме, когато е необходимо. Романът „Поразените” на Теодора Димова е безспорно най-радикалната антикомунистическа белетристична творба в съвременната ни литература. Тук не се прави никакъв компромис с агресивните тоталитарни идеологии – нито с нацизма, нито с фашизма, нито с комунизма.“ – категоричен е в оценката си критикът Михаил Неделчев. Срещата на Теодора Димова с русенци е в понеделник, 11-ти октомври, от 18.00 часа в Дом Канети.

Колко важно е да видиш, да чуеш и да се запознаеш с автора, за да оцениш книгата му, доказа снощи Павла Хоракова. Изключително чаровна, непринудена, с чувство за хумор и самоирония, тя превзе публиката на Фестивала. Така и тези, които са подминавали романа ѝ „Теория на чудатостите“ в  книжното море, бяха спечелени като читатели. Тя обича България – страната, в която се запознават родителите ѝ. За нея българското Черно море е най-любимото. Съществуването на различни  езици и възможността да се разбираме помежду си продължава да приема като чудо. Чудото, което ни даряват преводачите, каквато е самата Павла.  Тя превежда от английски и сръбски и не престава да се учудва, че когато говори с читатели в различни страни, хората разбират сюжетите, хумора, мистицизма дори. Не престава да се изненадва, че различни култури приемат творчеството ѝ. Каквато всъщност е мисията на всяка една от четиринайсетте  години на Литературния фестивал на Русе.