ПРОГРАМА 22-23 октомври

18.00 ЧАСА

ДОМ КАНЕТИ

Може ли и трябва ли изкуството да бъде политическо? Актуални ли са все още идеите на художници като Йозеф Бойс, които вярват, че изкуството може да променя средата и директно да участва в политиката? Тези, както и други въпроси към механизмите на съвременното изкуство и условията на труд на художниците, бяха в основата на проекта „Изкуство и политика“, който Гьоте-институт стартира през 2020 г. заедно с художника Лъчезар Бояджиев и участието на 14 млади български артисти и куратори.

На 22 и 23 октомври Гьоте-институт България гостува на Дом Канети в Русе с двудневна тематична програма. Началото ще бъде в петък 22 октомври, когато Никола Михов ще представи последната си фотокнига „ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА“, издадена от ИК „Жанет 45“. В нея той прави колаж от архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов, съпоставяйки минало и настояще. Извадени от оригиналния им пропаганден контекст, фотографиите дешифрират ритуала по откриване на нови обекти.

„Рязането на ленти е неразривна част от дейността на публичните фигури, колкото по-овластени са те, толкова повече режат. (…) В този смисъл ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА е разказ за ритуализирането на властта, и то на едноличната власт, граничеща (или съвпадаща) с култа към личността.“, пише Ралица Герасимова за книгата.

На следващия ден, 23 октомври, ще се представи публикацията „Pleasure & Pressure“, която възникна като резултат и проекта „Изкуство и политика“. Тя представлява едновременно вестник и „курирай-си-сам“ изложба, съставена от нови колаборативни произвдения на София Грънчарова, Миряна Тодорова, Райна Тенева и Антони Райжеков, Радостин Седевчев и Красимира Буцева, Никола Михов и Яна Линева, Ина Валентинова и Павел Найденов, Харита Асумани и Галина Димитрова-Димова, Бояна Джикова и Антония Димитрова.

Публикацията, която посетителите ще могат да вземат безплатно на място, ще бъде представена с дискусия с участието на Ина Валентинова, Райна Тенева, Лъчезар Бояджиев, Радостин Седевчев и Никола Михов и Стефка Цанева.

Дискусията ще бъде последвана от прожекция на филма „Бойс“ (2017) на германския режисьор Андрес Файел. Именно творчеството на Йозеф Бойс е основно вдъхновение и повод за инициативите на Гьоте-институт България по темата „Изкуство и политика“, които продължават и през 2021 г., когато се честват 100 години от рождението на художника. „Бойс“ е първият пълнометражен документален филм за художника и представя уникална колекция от архивни кадри и разкази на най-приближените му съмишленици.

Събитието ще се проведе в Дом Канети в уютна атмосфера с газови фенери, греяно вино и чай.

ПРОГРАМА

Петък, 22.10.

 18:00 ч. – Представяне на книгата „Чупи, реже, полива“ и презентация на Никола Михов

Събота, 23.10.

 16:00 ч. – Представяне на вестника „Pleasure & Pressure” и дискусия „Изкуство и политика“ с художниците Лъчезар Бояджиев, Ина Валентинова, Райна Тенева, Радостин Седевчев и Никола Михов, Стефка Цанева

18:30 ч. – Прожекция на филма „Бойс“, 2017, реж. Андрес Файел. Филма ще представят Лъчезар Бояджиев и Стефка Цанева

https://www.imdb.com/title/tt6340090/

https://www.facebook.com/events/215054530718055/?ref=newsfeed