Вторият ден на Литературния фестивал започва във вторник в 17.00 часа. Открива го Силвия Томова с последния си роман „Дългото лято на вечността“. „… писателят, поетът и артистът изобщо е суетно същество, той нямаше да пише поезия, да издава книги или да се превъплъщава в различни роли на сцената, ако не искаше да се покаже, ако не търсеше одобрение и своето отражение в очите на другите…“ – казва Силвия в отговор на въпроса защо писателите ценят и искат срещи на живо с публика. А от срещата с нея публиката в Русе може да очаква „един открит разговор без забранени теми, без кокетничене“.

Час по-късно, в 18.00, проф. Правда Спасова ще представи участието във фестивала на Полския културен институт в София. Тази година то е сборник с интервюта, озаглавен „Още не е загинала. Разговори с полски интелектуалци“. Книгата е поклон пред паметта на Марин Бодаков, чиято смърт е загуба не само за българската култура. Неговият интерес към полската проза и поезия го свързва дълбоко с тази страна. В края на предговора към този сборник проф. Правда Спасова си задава въпроса: какво може да научи българският интелигент от тази колекция интервюта. И отговаря с една дума: „… смирение. Защото е изправен пред славянска, но и пред глобална култура, в която поетите са високообразовани интелектуалци, а интелектуалците продължават да са будители на своя народ“.

Финалът на 4-ти октомври е за Унгарския културен институт, който избра тази година да представи романа „Клада“ . Специално за участие във фестивала пристигат авторът Дьорд Драгоман и преводачката Адриана Петкова Пападопулос.

Подробности за авторите, сюжетите на книгите, новини, както и цялата програма на фестивала ще намерите тук

http://eliascanetti.org/2022/07/19/literaturen-festival-dahat-na-evropa-15-to-yubilejno-izdanie/