8-ми октомври, неделя

18.00 часа, Дом Канети

На осмия ден от фестивала гости са две жени, номинирани за Националната литературна награда „Елиас Канети“. Програмата открива в 18.00 часа Йоанна Елми. „Направени от вина“ – романът, който ѝ спечели номинацията, ще бъде представен за първи път в Русе. „… Това е и история за дома, който носим в себе си. За голямата история на тоталитарния режим в България и как тя е формирала малките ни, лични истории. За българката като основен виновник и жертва, но и за удоволствието, удобството да бъдеш жертва, за превръщането на ненужните жертви в свещени подвизи и в начин на живот. За разбитите градове и мечти. За източните и западните зависимости…“ – казва авторката за „Направени от вина“ в специалното интервю, което даде за фестивала и което можете да прочетете на  https://eliascanetti.org/2023/10/07/intervyu-s-joanna-elmi/.

„Роман, който влиза с взлом в детската стая на Прехода, взривява премълчаното, хваща за гърлото и започва един разговор, болезнен, но и разбиращ.“ – е оценка на Георги Господинов за първия роман на авторката. Въпрос на време е как ще го оценят читателите в Русе, в 18.00 часа е началото…

Номинацията на Елена Алексиева за наградата „Елиас Канети“ е за най-новия ѝ роман „Вулкан“. Писател, драматург и преводач, тя е спечелила едни от големите литературни и театрални български награди. Според Георги Ангелов това е „Книга, която ще ви запрати в друга реалност вашата; книга, в която днес е вчера, но и утре; книга без герои, защото всички са герои; книга за прискърбната радост, безутешната утеха и мимолетната вечност; книга язвителна, пънкарски поетична, която те изритва с първата глава и те държи наелектризиран до последната.“ Срещата с Елена Алексиева е в 19.00 часа. Всичко се случва в Дом Канети, входът е свободен, а любителите на хартиените книги могат да ги купят с известно намаление, направено от издателствата.