NetWorx Jazz
Сряда, 26 май 2021 г. от 17.30 ч.  до 20:00 ч. UTC+03

Черната книга на правителственото разхищение в България за 2020 г. вече e факт! Международно дружество „Елиас Канети“ ни покани да я представим в Русе  на 26-ти май 2021 г. , сряда, 18.00 часа в NetWorx Jazz на ул. „Славянска“ № 17, пл. „Елиас Канети“.

За шеста поредна година Фондация за свободата „Фридрих Науман“ ,съвместно с разследващи журналисти, събра примери за пилеене на парите на българския и европейския данъкоплатец. Книгата съдържа 15 текста, в които се описват случаи на безотговорно и неефективно разхищение на обществения ресурс . Те са в резултат и на небрежност, и на недобросъвестно отношение от страна на институциите, често остава впечатлението и за корупционни практики.

Черната книга няма претенциите да бъде изчерпателна, а цели да насочи вниманието на гражданите да изискват отчетност и прозрачност за парите, които плащат на държавата под формата на данъци. Българските данъкоплатци следва да търсят сметка от държавната администрация как и за какво харчи парите ни! Засиленият граждански контрол може и трябва да доведе до подобряване работата на институциите.

В книгата са включени разследвания, засягащи общонационални проекти като електронното правосъдие, националната детска болница, електронното гласуване и др. Също така има случаи от местно значение от София, Варна, Шумен, Габрово, Враца и др.

В предговора на книгата икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев се фокусира върху пропуснатите възможности за обществото ни да живее по-добре в резултат на некомпетентно управление. Новото в изданието за 2020 г. е, че той прави и икономическа оценка на всеки от казусите, разказани в Черната книга. По време на представянето на Черната книга журналистът Детелина Каменова ще разговаря със съставителите на книгата Весислава Антонова и Петя Дюлгерова. Събитието ще открие Мартин Котее, директор за България на Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

Участниците ще имат възможност и да видят видео продължения на казуси, разказани през 2016, 2017, 2018 и 2019. Черната книга на правителственото разхищение са разпространява безплатно!