Корнелиус Хел е австрийски писател, преводач и литературен критик. Специално за Литературния фестивал на Русе той отговори накратко на няколко въпроса преди да се срещне с публика на 11.10.

Какво ще представите на Литературния фестивал? Дайте повече информация за книгата, от която ще четем, повече за идеята и по-специално как ще заинтригувате публиката?

Ще представя моя „автопортрет с Елиас Канети” и някои глави от книгата ми „Без четене животът би бил грешка”. Това е личен прочит на различни писатели и поети. Тъй като съм австриец, ще изложа моите мисли за австрийските автори.

 

Какво очаквате от 16-ото издание на литературния фестивал под мотото „Сънят на разума…” („Сънят на разума ражда чудовища” на Франсиско Гоя)?

Първото ми очакване е да видя мястото, където е израснал Елиас Канети и да се срещна с други писатели. Темата на фестивала е много актуална, защото можем да видим тези чудовища вече в политическата сфера.

 

Когато бъдещето се разглежда като нещо далечно и добре защитено, когато не се предвиждат последствията от големи пробиви, революционни открития, иновации и т.н., какви щети могат да нанесат те върху живота на човечеството? Това ли всъщност е причината за ежедневната ни тревога?

Този въпрос е твърде пространен за кратък отговор. Но е вярно, понякога изпитвам това ежедневно безпокойство.

 

Как приемате изкуствения интелект – като помощ или като пречка във вашата професия? Страхувате ли се от това?

Това е помощ, както и пречка. Досега нямам никакъв опит с изкуствения интелект. Понякога се страхувам, че работата ми като преводач вече няма да е необходима.

 

Писателите (или лесно наричащите себе си писатели) се множат. Какви са плюсовете и минусите на достъпността на книгоиздаването?

Плюсовете – струва си повече хора да пишат, да се изразяват и разбира се да се четат повече книги. Минусите – книгите изглеждат по-малко ценни и се публикуват много ненужни книги.

Писателят, изобщо творецът, трябва ли да бъде фактор в политиката? Независимо дали отговорът ви е ДА или НЕ, аргументирайте го.

Да, творецът трябва да бъде фактор в политиката. Неговото мнение е много специално. Политиците трябва да се вслушват в тях, да защитава и подкрепя работата им.