Проект на Тимо Кьостер, мениджър по въпросите на културата към Международно дружество Елиас Канети, Русе, България. Филмовата инсталация на Кутлуг Атаман пропътува 1500 км нагоре по течението на Дунава на борда на товарния кораб Негрели докато стигне до Виена.

Така се разгръща едно географско пространство със специфични социални, политически и културни контекстове – на всяка спирка – Румъния, България, Сърбия, Хърватия, Унгария и Словакия – възниква диалог между възложената от Thyssen-Bornemisza Art Contemporary задача и инсталацията на Атаман.

На 13 май 2006г. в Дом Канети в Русе се състоя  откриването на “Кюба – пътуване срещу течението”. Посетителите видяха филмовата инсталация “Кюба” на Кутлуг Атаман, инсталацията от скулптури “Един BG бар” на Недко Солаков, както и творбата на Емануел Данеш и Дейвид Рич „Minority Logbox – multiple degrees of representation logged 0106-0506: TR-RO-BG-YU-HR-H-SK-A“.

Кутлуг Атаман Кюба (2004)

Филмова инсталация с 40 монитора

Турски език със субтитри на английски

Кюба описва общност от мъже, жени и деца в едно истанбулско гето. Бараките на гетото са от края на 50-те години, когато там се заселват крайно леви бежанци и други аутсайдери. Тогава се е образувала и съществуващата до днес затворена общност, която се представя на външния свят с непроницаема солидарност. Голяма част от жителите му днес са с кюрдски произход. Сред интервюираните са крадец, който краде за да задоволи страстта си по колекциониране на гълъби, омъжена жена с две деца, влюбена тайно в друг, тарторите на общността, както и политически бегълци. Импровизираните им домове, построени от стари ламарини и кирпич, се крият в сянката на огромния метрополис от XXI век. Място на края на света, където хората са се научили да свързват двата края…

Творбата е копродукция на Artangel (Лондон), Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (Виена), Carnegie International (Питсбърг), Lehman Maupin Gallery (Ню Йорк), Museum of Contemporary Art (Сидни) и das Theater der Welt (Щутгарт).

Недко Солаков

Един BG бар (2006)

Инсталация от скулптури Уредник: Иара Бубнова

Инсталацията на Недко Солаков “Един BG бар” е напълно функционален бар с формата на българските граници. На метафорично равнище творбата онагледява преходната ситуация, в която се е намирала страната ни в петстотинте години на нейната окупация, област, през която са преминавали както отделни личности, така и цели нации. Това чувство за постоянно движение е уловено в символичната функция на бара: идват гостите, вземат си нещо от хладилника или изпиват едно питие на бара и си тръгват. Алкохолът и цигарите са забранени по принцип – ироничен коментар на излишните предписания – но се консумират.

Емануел Данеш и Дейвид Рич

„Minority Logbox – multiple degrees of representation logged 0106-0506: TR-RO-BG-YUHR-H-SK-A“

Видеоархив

Емануел Данеш и Дейвид Рич следват Кюба в пътешествието и от Русе към Виена в кола с каравана, превърната в подвижна видиотека. Преди отпътуването си те са събрали филми и видеоматериали за други общности подобни на Кюба, етнически, религиозни и езикови малцинства от държавите, участващи в Кюба: пътуване срещу течението, хетерогенни групи, изтласкани извън рамките на обществото по други причини.

Изборът на тези филми, които се показват като част от архива на малцинствата на всяка спирка, е направен по индивидуални критерии: те отразяват културните, географските, политическите и социалните дадености на дадения град и неговите жители, и се фокусира върху транснационалните групи, които често се оказват извън плановете на управляващите и дори се ползват с по-малък правен статус.

Кюба: пътуване срещу течението се състоя по време на австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз с любезното съдействие на: Bundeskanzleramt: Kunst (bm:ukk), Erste Bank, Via-donau und Wiener Städtische-Vienna Insurance Group.