Шестима млади творци от Хамбург и Касел откриха отворено ателие в Русе от 4-ти до 12-ти април по повод на тазгодишните Седмици на Германия в България. Със своите новаторски творби те представиха актуалните тенденции на немската културна сцена. Представиха произведения в областите печатен дизайн, филм, мултимедия и фотография. Пристанищния град на р.Дунав се превърна в място за обмен на креативни идеи в областта на изкуството.

Централата на „АртПорт” бе Дом Канети. Художниците не само показаха вече създадени творби, които донесоха със себе си от Германия, но и сътвориха нови в отворените си ателиета и уъркшопи. Някогашната търговска къща на семейство Канети предложи на творците креативно пространство, в което да се развихрят и да контактуват с местната общественост. От 6-ти април русенци имаха възможността да наблюдават процеса на творчество на живо. На 10-ти април открихме с вернисаж заключителната изложба под заглавие „Пътен данък“.


Откриване на изложба на 10-ти април в 19ч. в Дом Канети

„Пътен данък“ обединява концепциите на шестимата млади творци, като мобилността, културата и движението на стоки между Изтока и Запада дадоха лайтмотива за техните творби в пристанищния град:

Митко Митков, русенец по произход, твори зад обектива. Със средствата на фотографското изкуство преоткрива творчески гледната си точка към България и новата си страна – Германия.

Щефан Фукс и Мариус Шварц
, и двамата хамбургски студенти от школата на Проф. Инго Оферманс творят заедно в областта на печатния дизайн под името ШВАРЦФУКС. В Русе не само ни показаха свои готови творби, а и построиха отворен бар като инсталация, която имаше за цел да ускори обмена на идеи между присъстващите.

Филип Пихлер също следва в Академията за изящни изкуства в Хамбург, в класа на Проф. Андреас Сломински. Тои отправи провокация към публиката със своята открита инсталация – мистично обменно бюро.

Каспар Зенгер
, хамбургски студент от класа на Проф. Мат Муликан разглежда в своята инсталация от фотографии и предмети символите на реалното и привидното в наследството на Източна Европа.

Даниел Щубенфол, впечатляващ поглед към общественото пространство в града. Подобен проект – в градски контекст – е вече факт в Германия и беше интегриран в изложбата. Даниел Щубенфол следва в Академията по изкуствата в Касел при Проф. Бернхард Принц и Проф. Бьорн Мелхус.

Проектът на Международно дружество Елиас Канети се осъществи в сътрудничество с Академията за изящни изкуства в Хамбург и Русенската градска галерия в рамките на Седмици на Германия в България, с финансовата подкрепа на Посолството на Германия в София / Министерството на външните работи на Федерална република Германия и Фондация Робърт Бош. Благодарим също на Русенска Опера и Русенски Театър за организационната подкрепа.