Събитието на годината за всички фенове на скейтборда: Скейтбординг Фестивалът „Collision Course” се състоя в събота, 30-ти април 2011 г. за пети пореден път в Русе. Мястото на събитието бе Скейт Парка зад Градската Филхармония (Дома на културата). Българските и румънските скейт-отбори се регистрираха за участие в състезанието от 10 ч., а самото състезание започна в 12 ч.

Участие взеха над петдесет ентусиаста, които премериха сили в категориите Паркур и Най-добър трик. Над 300 зрителя следяха състезанието под изгарящете лъчи на слънцето. Вечерта след връчването на призовете в скейт парка имаше концерт на гост-музикантите от Германия инди-групата Cloudberry, Arlito и българската група Perfect Skies.

Снимки от фестивала (PDF)

Концерт с “Cloudberry” и “Arlito” от Германия

Cloudberry са трима идеалисти с мания за величие: Марко е маниакален текстописец със страст към американския инди-рок и английския бритпоп. Томас е пристрастен барабанист и техничар със собствено звукозаписно студио. А Себ отговаря за баса и облича песните на Cloudberry във видео клипове. След няколко лайв-шоута с немски величия като Nada Surf, Editors, Ash и The Breeders през 2010 г. триото представи своя четвърти албум в Берлин.

Немския певец и текстописец Arlito е обича да пътува и участва в най-разнообразни музикални проекти – всичко от пънкрок до хип-хоп и хеви метъл. На базата на стабилния си опит той е създал собствен инди-стил. Освен концертите си в Германия и Швейцария е успял да пробие и на музикалната сцена в САЩ.

Графити-уъркшоп на 1-ви май в Дом Канети

След състезанието и концертите на 30 април, на следващия ден продължихме с програмата: на 1-ви май 2011 от 11 ч. започна графити-уъркшопът в Дом Канети (ул. Славянска 12). През целия ден немският графити-експерт Давид Бетман и 20-тима млади ентусиасти от Русе и региона упражняваха теорията и практиката на графити-изкуството. Освен това той ни разказа за историята на стрийт-арта и направи въведение в най-новите му тенденции. Накрая участниците се заеха с практиката – усърдно пръскане на style-writings върху големи платна.

Фестивалът успя да зареди младата музикална и скейтър публика в България и да създаде нови контакти с международната сцена. Фестивалът беше една страхотна възможност за обмен на нови идеи и даде нов творчески импулс на участниците в състезанията и уъркшопа.

Снимки на уъркшопа (PDF)

Двудневното събитие на 30-ти април и 1-ви май се организира от Международно дружество Елиас Канети и Скейт-магазина 360° с финансовата подкрепа на Гьоте-Институт България, Фондация Робърт Бош, Русенския Скейтборд-Клуб, Асто Метал, Нетуоркс България, Езикова школа „Фарос” и Русенска Община.