На 24-ти юни 2011 г. беше даден старта на проекта с провеждането на първата двудневна работна среща на екипите от петте партньорски организации във Великотърновския университет, който е и ръководител на проекта. Успоредно с нея Международно дружество Елиас Канети организира поредица от културни събития в старата столица с цел популяризиране на румънската култура у нас и създаване на дълготрайни връзки между творци от България и Румъния.

На 24-ти юни в семинарната зала на хотел Панорама директорката на Русенската художествена галерия Елена Великова и проф. д-р Мариан Нягу представиха сборникът “Духът на Дунава” създаден по съвместен проект между Русе и Констанца. Представена беше и видео инсталацията “Тактилна интерактивност” на младия художник Атанас Тотляков. А вечерта завърши с литературно четене на български и румънски език на откъси от романа “Сабазий” на известната българска писателка Кристин Димитрава.

На 25-ти юни сутринта във фоайето на Регионално народна библиотека “П. Р. Славейков” проф. д-р Мариан Нягу представи том XXIV от годишника на музея в Кълъраш “Култура и цивилизация на Долния Дунав” и изнесе лекция за общото културно и археологическо наследство на двете съседни държави. Открита беше и изложба на икони във възрожденски стил на великотърновската художничка Валентина Рашева. Също така в библиотеката представихме изложба на книги “България в немската култура”.

Вечерта в хан “Хаджи Николи” в Стария град открихме изложба на живопис и скулптура на проф. Константин Денев, Трифон Калфов, доц. Георги Минчев и Румен Димитров – Попа. След изложбата представихме книгата на румънския писател Овидиу Дунареану “Истории от годината на змията” в превод на български, издадена от издателство Елиас Канети, и преводачката Ванина Божикова прочете избрани откъси от творбата.

Повече информация за проекта…