Снимка: архив МВнР, Варшава, 11 март 2013

Концертът е част от културните събития за отбелязване на 70 годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война.

На 9 май 2013 година в Дом „Канети” – залата на Международно дружество „Елиас Канети” на улица „Славянска” 12 в Русе от 18.30 часа Вокална формация „Юлангело” ще изпълни концертна програма по случай празника на Европа и отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Концертът се организира от Международно дружество „Елиас Канети”  в Русе.

Специално за тази годишнина музикантите от мъжката певческа формация „Юлангело” подготвиха концертна програма от избрани еврейски и православни песнопения, която за първи път ще бъде представена на българска сцена в Русе. В рамките на Международната кампания по повод годишнината от спасяването на българските евреи, организирана от Министерството на външните работи на Република България, програмата беше представена пред чуждестранна публика във Варшава на 11 март 2013. На 8 май 2013 година от 19.00 часа  предстои концерт в театър “Одеон” в Букурещ и изява в Рим. Българските посолства във Варшава, Прага и Букурещ никога не са спирали да издават транзитни визи през Втората световна война и затова концертите се състоят в тези градове.

В контекста на годишнината, на 25-ти юли – денят на рождението на своя патрон – Международно дружество „Елиас Канети” ще организира международна конференция в Русе, посветена на спасяването на българските евреи и свързана с изложбата на Държавна агенция “Архиви” и синагогата в Русенския исторически музей.

Вход: свободен

Унищожаването на 50 000 невинни мъже, жени и деца по време на най-жестокото преследване за всички времена срещу евреите – Холокоста – е спряно от цялото българско общество, благодарение на акцията на 43-ма депутати от 25-тото Народно събрание през 1943 година, начело със заместник-председателя на българския парламент Димитър Пешев, на 21 интелектуалци за отмяна на решението за депортиране, както и на последвалото взимане (съгласно действащата Конституция) на крайното съдбоносно решение от цар Борис III (на 9 март 1943). Решението на Св. Синод на Българска Православна Църква за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, както и срещу приемането и прилагането на закони за дискриминация на евреите, също оказва водеща роля в спасяването им.

Повече информация може да намерите на сайта на Държавна агенция “Архиви” (ДАА) www.archives.government.bg