9-10 март 2015 г. – 18:00 ч.
Зала „Култура”, ул. „Цариброд” № 3, Русе

Международният фестивал за късометражно кино в Оберхаузен се провежда вече 60 години в Рурския регион и е утвърдил позицията си на една от най-важните институции за късометражно кино в света. За девети път избрани филми от неговата програма ще обиколят света като ще пристигнат и в Русе. Международно дружество Елиас Канети ще ви покаже в две последователни вечери Най-доброто от международния конкурс – пет отличени филма и Творци, кино и видео – пет ленти между черна кутия и бял куб, сред тях и носителят на Голямата награда на град Оберхаузен 2014.

9 март, 18:00 ч.
Международен конкурс 2014

Пет отличени международни филма, които обсъждат теми като спомен, самота и безнадежност, но поставят и светли, оптимистични акценти. Така например Тебохо Едкинс от Кейптаун представя драматургично и документално сложната действителност на един живот на ръба в непрестанно очакване на смъртта. Мария Куркута се опитва да си възвърне чувството, че е част от съобществото, като свързва фаунд футидж (видео материали, представени като лични) със стихове и музика в многослоен колаж. А „Neeuklidi Ne Geometrija” разказва чрез понякога объркващи и прекрасно анимирани образи за мнимата преходност на любовта. В тази програма голямото кино на малката форма дава възможност за нови открития.

Epistrofi Stin Odo Aiolu/ Returning to Aeolus Street
(Мария Куркута, Франция, Гърция 2013, 14 мин.)

Neeuklidi Nė Geometrija/ Non-euclidean Geometry
(Солвейга Мастейкайте, Якайте Скирманта, Литва 2013, 11 мин.)

A Million Miles Away
(Дженифър Ридер, САЩ 2014, 28 мин.)

Exorcize Me
(СооКоон Анг, Сингапур 2013, 3 мин.)

Gangster Backstage
(Тебохо Едкинс, Франция, Република Южна Африка 2013, 37 мин.)

10 март, 18:00 ч.
Творци, кино и видео 2014

Пет филма между черна кутия и бял куб, които по различни начини се обръщат към миналото и разглеждат въпроса „Какво остава?”. Докато Лайор Шамриц в буквалния смисъл на думата изследва вече забравения образ на Берлин, Йозеф Даберник в брилянтно композирани черно-бели кадри ни показва няколко души край една италианска река, които са си „присвоили” пейзажа, независимо от неговата илюзорност. „La Estancia”, носителят на Голямата награда на град Оберхаузен за 2014 г., тематизира битката за земя на обезправени селяни в Парагвай във формата на поредица внимателно подбрани табла. Режисьорите, чиито филми са включени в тази селекция, си служат отчасти с необичайни техники и естетики, а някои с голям успех вече са показвали творбите си в художествени изложби. Тези ленти ни дават възможност до голяма степен да се запознаем с актуалното състояние на международното кинотворчество.

L’ Amour sauvage
(Лайор Шамриц, Германия 2014, 26 мин.)

xx-xx-xx gewobenes papier
(Михел Кльофкорн, Германия 2014, 6 мин.)

River Plate
(Йозеф Даберниг, Австрия 2013, 16 мин.)

False Twins
(Сандро Агуилар, Португалия 2014, 21 мин.)

La Estancia
(Федерико Адорно, Парагвай 2014, 13 мин.)

Всички филми са в оригиналните си версии със субтитри на английски език.

За повече информация:
http://www.kurzfilmtage.de/archiv/verleih/oberhausen-on-tour/

Със съдействието на: