Програма Виена

Програма Русе

Международно дружество Елиас Канети (МДЕК) в сътрудничество с Федералното министерство по въпросите на Европа, интеграцията и външните работи на Република Австрия (BMEIA)/Отдел V, Австрийски библиотеки в Русе и Велико Търново и Австрийското дружество за литература и с подкрепата на Фондация „Русе – Град на свободния дух“ организира два симпозиума за творчеството на Елиас Канети, по повод на 110-ата годишнина от рождението му:

– във Виена (04./06. ноември 2015 г.) и
– в Русе (20./21. ноември 2015 г.).

За случая сме избрали две емблематични за Елиас Канети места: Русе (Русчук), родния му град, където всичко „вече се беше случвало“, и Виена, неговата „втора родина“.

За конференцията:

Съвременните общества до голяма степен са и медийни общества. Въпреки възхода на интернет и социалните медии и последвалата, многократно обсъждана фрагментация на обществото, комуникацията опосредствана от масмедиите остава водеща за себевъзприятието и разбирането на проблемите на съвременното общество. Освен това масмедиите, техните структури и логики на функциониране отдавна са предмет на научни дискусии. По време на конференцията ще поставим акцент основно върху „масите“ и взаимодействието им с властта и медиите. Освен това поставяме акцент върху творчеството на Канети с оглед на феномена на масите.

Една наука за човека трябва да вземе под внимание постигнатите резултати и доказаните схващания от различни научни дисциплини и да ги обедини смислово, за да може да достигне до валидни заключения. Този централен в творчеството на Канети принцип на свързаност, както и когнитивните стратегии на „подлагане на съмнение“  и „без установени предположения“ предоставят възможност за преосмисляне на теми и концепции от гледните точки на различни научни области и поставяне на творчеството на Канети в един по-широк интертекстуален контекст във връзка с други медии, науки и изкуства.

Теми:

Интердисциплинарност

В творчеството на Канети много отделни концепции, в които се разглежда човешката природа, са свързани с централната тема на конференцията – „маса“. Такива са например „смърт“, „памет“, „тяло“, „хранене“, „образование“, „език“, „лудост“ и много други. Те могат да бъдат разглеждани освен от литературна гледна точка и от гледна точка на науки като естетиката, философията, историята, антропологията, психологията, педагогиката, семиотиката, социални науки (политология, медийни изследвания), история на науката, теория на превода и др.

Интертекстуалност

В този раздел творбите на Канети могат да бъдат разглеждани в интертекстуална перспектива в широкия й смисъл. Тук можем да споменем не само „четиримата велики мъже“ ‐ Краус, Кафка, Музил и Брох, за които Канети говори в благодарствената си реч по повод връчването на Нобеловата награда, но и други големи имена ‐ както „близки“ като например Кант и Фройд, без които „Заслепението“ не може да бъде разбрано, така и имена като Гогол, Хофманстал, Теофраст или Аристофан, към които могат да се намерят връзки, и разбира се още много други автори, към които той е показвал отношението си в своите произведения. Влиянието на Канети върху неговите съвременници и по-късни автори също е интересна област за изследвания.

Интермедиалност

Друга тема е възприемането на Канети в различните медии и изкуства: театър, аудио книги, литература, визуални изкуства, кино, интернет и др. В този тематичен раздел очакваме не само научни доклади, но и участие от автори и хора на изкуството. Като съпътстващо и допълващо презентациите предложение можем да посочим изложбата на илюстрации към „Слуховидецът“ в Русе и поредица от литературни четения.

Организационен комитет:

Проф. д-р Пенка Ангелова, penka.angelova@eliascanetti.org
д-р Анастасия Новикова, anastasia.novikova@ eliascanetti.org
д-р Манфред Мюлер, office@ogl.at