От 17 октомври до 19 октомври 2017 в Замък Генсхаген до Берлин, съвместно с Фондация Генсхаген се провежда работна среща от европейската поредица от събития “НА ГРАНИЦАТА С БЪДЕЩЕТО”, в която участват младежки групи от Германия, Франция, България, Полша и участници от Унгария, Мароко, Италия, Турция и др. Младежката група от България се ръководи от културмениджъра на МД Елиас Канети, г-жа Еслица Попова, и беше сформирана на конкурсни начала на базата на интереси към изкуството, културата, обществения живот и миграцията.

Особеността на тази поредица от събития се състои в това, да актуализира теми на общественото съ-жителство и съ-преживяване в демократични общества със средствата на езика на изкуството и на културното образование и да събере млади хора с различен хоризонт на обществен, политически и културен опит. Това от една страна се случва в творческите номадски лаборатории, в които младежи от участващите партньорски страни се срещат и съвместно с творческите си ръководители изследват въпроси на обществения живот, които пресъздават творчески. Младежите представят своите виждания за бъдещето на Европа, като имат свободата, да търсят и да представят своето виждане в сътрудничество с останалите участници.

На срещата в Генсхаген беше представен и филм, изработен по време на пърформанс-срещата в Русе, в Дом Канети, където същите младежи работиха от 17. до 22 септември  и представиха пърформанс в Дом Канети, оживявайки всички етажи и скрити ъгълчета на търговската къща на семейство Канети. В замъка Генсхаген този пърформанс беше представен на филм и поставен още веднъж с промените, които мястото изисква. Наблюдател и референт за събитията в Русе беше и културоложката Теодора Константинова.

Събраният опит показа, че изкуството е не само цел за самоосъществяване на гении, а също така и средство за опознаване и тълкуване, за разбиране на света, в който живеем; че изкуството е измерение, в което всеки човек може да изживява творческите си импулси и с което трябва да има допир. Изкуството е необходимост за ориентация.

И още нещо: че една и съща постановка получава своята нова интерпретация чрез мястото, на което се играе, чрез околната среда, която също участва в нея.

И още: че демокрацията се гради върху участието на гражданите в нейното формиране, в партиципацията в отделните събития.

Проектът продължава и ще търси да приобщи все повече млади хора в творческата авантюра на въображението и на социалния опит, в културната и интеркултурна партиципация.

Източник: проф. дфн Пенка Ангелова