7 ОКТОМВРИ, НЕДЕЛЯ, ДОМ КАНЕТИ
16 ч.
Марияджорджа Улбар – концертно четене с Давиде Гротта
Поетесата Марияджорджа Улбар е родена в Терамо през 1981 г. Тя е писателка, преводачка и преподавателка. Нейни стихове са преведени и публикувани в различни литературни списания в Мексико, Полша, Германия, Испания, Гърция, Австрия и Съединените щати. Основателка е на колекцията „Isola“ и публикува активно от 2012 г. досега с италианските издатели Maremmi,
Marcos y Marcos, Elliot. Прави пърформанси, които съчетават поезия с музика заедно с мултиинструменталиста Давиде Гротта.

17 ч.
Цвета Софрониева – Антропоцена и Антропосцени
„Преди хиляди години Лао-дзе е бил спрян на границата и е трябвало да напише цялото си знание. Подобен поетичен паспорт на днешното време е написан от Цвета Софрониева, когато я спират на езикови граници. Тази поезия ни позволява дълбоко вглеждане във взаимодействията между различи сфери на познание, изразни форми и творчески процеси в изумително близък кадър на началото на 21 век. Богати сърце и въображение ни помагат да усетим как сменяме гледните точки и думите, водим войни и домакинства, едновременно обичаме и опропастяваме природата, как жонглираме в и с комуникационни начини, системи и мрежи и въпреки това не проумяваме как да съхраним живота. Антропосцена се движи свободно в многоезичието, както авторката е у дома в глобалното.“ – Йохана Домокош, Билефелд

18 ч.
Унгарски Институт Балаши представя младата поетеса, Зита Ижо и нейния преводач Мартин Христов. До края на годината се предвижда да излезе и нейна стихосбирка на български.
Зита Ижо (1986), поетеса, преводач, драматург, редактор на поредицата за световна литература “Хоризонти” на Съюза на младите писатели и Калиграм и на сайта за детска литература Üveghegy (uveghegy.com).
С първата си драма – написана всъщност от двете сестри Ижо – Зита печели конкурса за драма на Унгарското радио. Пиесата “Висене” е поставена през 2010 г. от Театралната трупа на град Дебрецен.
С първата си стихосбирка (Морски обитател, изд. FISZ – Съюз на младите писатели) през 2012 г. печели наградата “Атила Герец”. През 2013 г. получава литературната стипендия “Жигмонд Мориц”, през 2015 г. – стипендия за превод “Михай Бабич”, а през 2016 и 2018 г. – творческа стипендия от Националния фонд “Култура” (Унгария). Втората й стихосбирка “От цвят на цвят” излиза през есента на 2014 г. (изд. PRAE-Palimpszeszt). От лятото на 2015 г. съвместно с Мате Бах ръководи блог “Жените на Пеща”, материали от който излизат през пролетта на 2017 г. в общ сборник с интервюта (“Жените на Пеща”, Изд. Athenaeum).
Стиховете й са превеждани на английски, немски, полски и сръбски езици. В момента работи върху третата си стихосбирка, която ще излезе до края на годината в издателство “Scolar”.

Мартин Христов, преводач, издател. Превежда поезия и проза от унгарски език. Сред превежданите от него автори са: Шандор Мараи, Имре Оравец, Дьорд Петри, Геза Чат, Ищван Бибо, Левенте Кирай, Ева Банки, Андраш Петьоц, Дьорд Фердинанди и др.
Носител на унгарската държавна награда “Златен кръст” – признание за преводите му на унгарска литература на български език и за приноса му в популяризирането на унгарската култура в България. Собственик на Издателство “Ерго”, специализирано в издаването на произведения на европейски автори.

19 ч.
Концерт на Мариана Д‘ама и Давиде Гротта
Еклектична и разнообразна, Мариана Д‘ама започва да свири на електрическа китара на 14-годишна възраст и се присъединява към група приятели като китаристка (Jeremy in progress). Те публикуват първия си албум, в който Мариана импровизира песен и така започва да пее. На 18-годишна възраст се премества в Лондон, за да учи английски. Решава да запише няколко музикални курса, вдъхновени от музиканти, на живо познати в клубовете, където работи. След 4 години се завръща в Италия и започва сътрудничеството си като певица с алтернативна рок група „MOVEONOUT“, с която издава албум ТУК през 2012 г.
След няколко години с MOVEONOUT, Мариана решава да напусне групата и да започне да продуцира свой собствен материал. Започва с някои домашни записи, свири и пее на фона на записи на барабани, извлечени от фънк винили от 60-те и 70-те години, експериментира бас линии с орган на Farfisa и така първите й песни се заформят.
Срещата в звукозаписно студио с Давиде Гротта, мултиинструменталист и звуков инженер, й позволява да аранжира окончателно песните си. През януари 2018 г. издават първия си албум, който представят тук.

СОФИЯ :
6 ОКТОМВРИ, СЪБОТА, 21 ч. – КОНЦЕРТ Мариана Д’ама и Давиде Гротта
В концертната зала на БНР (бул. “Драган Цанков” 4), като част от октомврийското издание на “Аларма Пънк Джаз Фаст” – фестивална вечер с участието на Мариана Д’ама и Давиде Гротта, Common Eider, King Eider, Drekka, My Empty Phantom
ТЪРНОВО :
5 ОКТОМВРИ, ПЕТЪК, 20 ч. бар ТАМ, ул. Марно поле 2
Представяне и дискусия с Бьорн Кулик и Йорг Глешер