Тазгодишното издание на Нощта на литературата в РУСЕ се проведе на 15.05 по обичайното за формата на събитието време – от 18 до 22ч. Читателските ни гнезда тази година бяха четири:

– Австрийска библиотека
– Дом Канети
– Регионална библиотека “Любен Каравелов”
– Народно читалище “Христо Ботев – 1908 Русе”

 


Потопете се в приятната литературна атмосфера за която ние, организаторите в Русе заедно с нашите приятели и екипи ще се погрижим да осигурим за Вас, уважаемата ни публика.

Нощ на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. За осми пореден път България отново ще бъде част от четящите в цял свят страни.

Европейска преводна литература ще се чете в единайсет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив – Европейска столица на културата 2019 , Русе, София, СТАРА ЗАГОРА и Шумен.

Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти, и др.

 


В РУСЕ

Австрийска библиотека – площад Свобода 4 Доходно здание (сградата на театъра). Входът на библиотеката се намира при Арт – кафето, разположено в левия край на сградата

В библиотеката публиката имаше възможността да се наслади на откъс от „Двайсет лева или смърт. Четири пътувания“, от австрийския автор Карл-Маркус Гаус, изд. Black Flamingo Publishing”, четен от Мариана Крумова

– Дом Канети – бул. „Славянски“ 12, 7000 Русе, България

В Дом Канети чухме в изпълнение на Крум Берков откъс от „Краят на самотата“, от немския автор Бенедикт Уелс, изд. Колибри”

– Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе, 7000
ул. “Дондуков-Корсаков” № 1

В Регионална библиотека “Любен Каравелов” се проведе
четенето на откъс от „Всичко това е любов“, на португалския автор Дулсе Мария Кардозо, изд. Ерго, (институт Камойнш)

– Народно читалище “Христо Ботев – 1908 Русе” -гр. Русе, ул. “Плиска” № 43

Не на последно място в читалище “Христо Ботев” чухме откъс от „Второ лято“, от италианската авторка Кристина Касар-Скалия, изд. Изток-Запад в изпълнение на Ралица Константинова

Главни организатори на Нощ на литературата 2019 са: Австрийско посолство, Hungarian Cultural Institute – Sofia, Embassy of Belgium in Sofia , British Council Bulgaria, Espaço Camões – Sófia / Камойнш София, Instituto Cervantes Sofia, Embassy of Denmark in Bulgaria, Фондация Детски книги / Detskiknigi.com, Представителството на Европейската комисия в България / European Commission in Bulgaria, Френски институт в България Institut français de Bulgarie, Goethe-Institut Bulgarien , Посолство на Ирландия, ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA – SOFIA, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Instytut Polski w Sofii, Ambasada României în Republica Bulgaria, Посолство на Швеция, Slovenské veľvyslanectvo v Bulharsku / Посолство на Словакия в България, Чешки център София / Czech Centre Sofia.

Медийни партньори на събитието са медиите Аз чета – AzCheta.com, Въпреки и Kafene.bg.

В градовете организатори и координатори на Нощ на литературата са самите общини в партньорство с библиотеки, читалища, младежки организации и др.

Всеки посетил всяко от читателските гнезда и събрал четири печата, по един от всяко гнездо, беше възнаграден с книга по негов избор.

Откъсите бяха четени oт 18ч. на всеки 30 минути.