Събраните съчинения на Нобеловия лауреат за литература` 2019-та Петер Хандке са вече на разположение на читателите в Австрийската библиотека. Сред тях са първите драми на спорния с литературните и политическите си възгледи писател – „Обругаване на публиката“ и „Каспар“. Тези произведения впечатляват, но и завихрят първия скандал около Петер Хандке. И това е само началото на провокациите му, които не спират през годините. Като мотиви да присъди тазгодишната Нобелова награда за литература Шведската академия изтъква въздействащото му творчество, „което с езикова изобретателност е изследвало периферията и спецификата на човешкия опит.“ Новината за този избор бързо придобива политически нюанс, а причина за възмущението от различни страни на света е ярката просръбска позиция на Хандке. По майчина линия писателят има словенски корени. По време на войната в Югославия той развива силна просръбска позиция. В книгата „Пътуване до реките: Справедливост за Сърбия” той представя Сърбия като истинската жертва в конфликта. Като доказателство за тази своя позиция Петер Хандке  посещава Югославия по време на бомбардировките, връща пълната сума на присъдената му Бюхнерова награда и присъства на погребението на съдения в Хага за геноцид и престъпления срещу човечеството Слободан Милошевич.

Двама членове на Комитета  по присъждане на Нобеловата награда за литература го напускат, несъгласни с избора. Това са уважаваната шведска писателка и литературна критичка Гун-Брит Сундстрьом и Кристофер Леандер. Сундстрьом категорично слага литературата над политиката, а Кристофер Леандер няма необходимото търпение да чака Комитетът да се реформира.

В събраните съчинения на Петер Хандке има специален подбор за млади хора. За всички, които не са посещавали Австрийската библиотека в Русе, тя се намира в Доходното здание на пл. „Свобода“ 4.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212376586690121&set=a.1007481087659&type=3&theater