На 9-ти май, точно в 18.00 часа, на площада пред русенската опера ще прозвучат първите акорди на Деветата симфония на Бетовен. Тя е поздрав към всички русенци, избран от Международно дружество „Елиас Канети“ и Държавна опера – Русе за Деня на Европа.За да бъдат спазени всички правила, наложени от извънредното положение, музиката ще звучи на запис. Запис, който по своеобразен начин носи символиката на европейската идея. Той е направен през 2012г. по време на концерт в Роял Албърт Хол. Изпълнението е на West–Eastern Divan Orchestra, а диригент е един от основателите му Даниел Баренбойм. Оркестърът е създаден през 1999г.от Даниел Баренбойм и академик Едуард Саид с идеята да насърчи разбирателството между Израел и Палестина и да проправи път за мирно и справедливо разрешение на арабско-израелския конфликт. Музикантите са събрани от различни страни на Близкия изток. Те са от египетски, ирански, израелски, йордански, ливански, палестински, сирийски и испански произход. Самият Баренбойм говори за направения избор така:

 

West–Eastern Divan Orchestra  не е любовна история и не е мирна история. Той много ласкателно е описан като проект за мир. Не, не е. Няма да донесе мир, независимо дали свирите добре или не толкова добре. Оркестърът беше замислен като проект срещу невежеството. Проект срещу факта, че е абсолютно важно човекът да опознае другия, да разбере какво мисли и чувства другият, без непременно да се съгласява с него.“

В концертния запис участва Националният младежки хор на Великобратания и солистите Анна Самуил, Валтруд Майер, Михаел Кьониг и Рене Папе.

 

Нека музиката на Бетовен ни обедини, макар и на разстояние един от друг,  в събота, 9-ти май, 18.00 часа, пред операта в Русе.