Стипедиант/ка 2020 на МД“Елиас Канети е хърватката Сара Ренар. Тя спечели в конкуренция с още 44-ма кандидати от Европа, Азия, Африка и Австралия. Сара е дипломиран архитект с призванието да композира и изпълнява музика. Прави го успешно години наред и с него спечели одобрението на международното жури. Проектът, който предлага, e със заглавие  „Soundtrack Ruse 2020“. Времето за подготовка е един месец, в който Сара ще работи с поети и писатели от Русе, с които ще подбере литературната основа. Резултатът ще е пърформанс на живо в Дом Канети с местни творци, който трябва да прозвучи като уникалент саундтрак на Русе.

Сара Ренар е родена и живее в Загреб, столицата на Хърватска. Като музикант от страна на Балканите, тя има желание да намери в България, конкретно в Русе, хора от нейното поколение /родена е 1987г./ със сходни интереси.  А те са към социални теми, които се отразяват върху живота на всеки от нас. Фокусът все пак ще е върху красотата на думите и музиката. По предварителен план Сара трябва да започне работа в Русе в средата на септември, а пърформансът да е в рамките на 13-то издание на Литературния фестивал през октомври. Неизвестността в поведението  „Covid-19“ може да го промени, но само във времето.

Второто място международното жури даде на Фарид Гадами, писател и преводач от Иран, който миналата година гостува на МД“Елиас Канети“ и остана очарован от града ни.