Със заповед на Министерството на здравеопазването (Заповед № РД-01-194/30.03.2021 г.) от четвъртък, 1 април, се допускат посещенията в галериите при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията и при спазване на всички противоепидемични мерки.

​В Художествената галерия в Русе в сътрудничество с Чешки център София и Международно дружество „Елиас Канети“ в Русе може да бъде разгледана изложбата „Животът и времето на писателя Карел Чапек (1890-1938)” от 1 до 15 април 2021.

​Изложбата се състои от 20 табла-плакати. Всеки от тях представя период от живота на чешкия творец: „…детство”, „…семейство”, „…за децата”, „…любови”, „…младост и надежди”, „…журналист”, „…основоположник на модерната фантастика”, „…пътешествия”, „…драматург”, „…любими занимания и хобита”, „…Т. Г. Масарик”, „…посланик на чехословашката култура”, „…Стърж”, „…30-те години”, „…против злото и насилието”, „…на края на пътя”, „…по следите на Карел Чапек” и др. Автор на изложбата е Музеят на К. Чапек в община Стара Хут. Художник на плакатите е Павел Босяк. Изложбата е преведена на немски, английски, френски и руски езици. Партньор на проекта е Министерство на външните работи на Чехия. Изложбата възниква в сътрудничество с още редица институции като Паметникът на народната просвета, Отделението по драматургия на Националния музей, Напръстковият музей на азиатската, африканска и американска култура, Музеят на братята Чапек в Мале Сватоновице, Западночешкият музей в Пилзен и Западноечешката галерия в Пилзен.