Кога: 9-ти май, неделя, 15.00 часа
Къде: Австрийска библиотека
Проект „Младежта в Европа – вчера, днес, утре“
Третият, последен модул на проекта“Младежта в Европа – вчера, днес, утре“ завършва с „Минута Люмиер“. След представянето на стари филми на „Група Русефилм“ от миналия век и на съвсем нови, създадени от млади хора от Белгия, Франция, Германия и Люксембург през миналата и тази година, предстои завръщане в зората на киното. То ще започне с първите „изгледи“ на братя Люмиер за периода 1895-1900 години. Те са 13 и продължават точно 13 минути. Следват ги още три ленти, направени между 1904 – 1908 г.: “Екскурзия в Италия: От Неапол до Везувий” на Камий Льогран;“Номадски живот” на неизвестен автор, продукция на Пате / Франция и “Спасена от Роувър” на Сесил Хепуърт и Люън Фицхеймън. Те ще дадат тема за дискусия с участниците в киноателието – младежи на възраст между 12 и 15 години от няколко русенски училища. Идеята на този последен модул от проекта е да се погледне на киното като на изкуство и среда, които се променят много бързо, при това от самото начало на създаването си. На финала всеки от участниците ще получи възможността да направи или да покаже своя собствена „Минута Люмиер“ и да види „минути“ на деца и младежи от други държави.
Проектът “Младежта в Европа – вчера, днес, утре“ е на МД „Елиас Канети“, а третият му модул е част от програмата CinEd – Европейско кинообразование за деца и младежи.

Ето че киното съществува вече повече от век (официално от 125 години
през 2020 година), което вероятно изглежда като нещо доста далечно, но в същото време все пак близко и съвсем скорошно, ако сравним появата му с други изкуства, вече на няколко хилядолетия, като архитектурата, музиката, живописта…

Родено през 1895 година, киното пренася XIX век в ХХ, като го регистрира и съпровожда по цял свят.

Днес, в XXI век, преоткриването на тези първи изображения би могло да ни помогне да разберем по-добре какво означава за нас, зрителите, кинематографичния спектакъл, така че да се отдадем по-пълноценно на емоциите, породени от него. Връщайки се назад, до началото на киното, до първото десетилетие на XX век, е като да отворим един сандък със съкровища и да открием вътре хиляди лица, движещи се тела, появи (и изчезвания), сред които такива на любители и професионални актьори, както и множество анонимни минувачи, които се оказват “уловени” от първите киноленти на първите камери. Това означава също да се видим в образите на тези улици, сгради, коли, костюми, да се увлечем в пищни приключения и палави игри. Очите на най-младите сред нас могат да се отворят широко пред тези късометражки, вперени внимателно във вятъра, играещ си с вълните, дима на вулкана, заниманията на занаятчията, трафика на улицата, отличителните признаци на различните социалните класи от онова време. Това е също е едно пътуване в невероятни измерения, под морето или насред звездите.

Малко по малко и от най-ранните си години киното е измислено и конструирано. Тези търсения, предприети в комбинация с много изобретателност и остроумие, са в основата на настоящата програма. Това е една младост, която така днес може да зърнем, с цялата ѝ утремна находчивост, смелост, а понякога и откровеност. Защото на тези ранни филми в наши дни трябва да се гледа като на източник на радост и удивление, те са много повече от музейни експонати. Дори да са отражение и следа от своя исторически контекст, тези филми не са заключени в своята епоха, те създават връзки с други филми, от тук и от там, включително и по-съвременни (като тези в колекцията на CinEd). Обзалагаме се, че младите зрители ще гледат с ентусиазъм на откритията от тези изображения, които на свой ред продължават да ни гледат от екрана.

Програма

Началото на киното – По широкия свят

  1. Първите „изгледи“ на братя Люмиер (1895-1900) – 13 мин.

“Площад Корделие в Лион”

“Аугустбрюке”

“Лодка напуска пристанището”

“Къпане в морето”

“Деца ловят скариди”

“Пристигането на влака на гара Ла Сиота”

“Разтоварване на кораб”

“Пускане на кораб по вода”

“Пирамидите”

“В индианска нишка в планината”

“Панорама по време на изкачването на Айфеловата кула”

“Панорама на Канале гранде, заснета от кораб”

“Село Намо: панорама, заснета от носилка”

  1. Възможност да видим и дискутираме и някои от тези филми:

“Екскурзия в Италия: От Неапол до Везувий” – Камий Льогран (1904) – 4 мин.

“Номадски живот” – неизвестен автор, продукция на Пате / Франция (1908) – 5 мин.

“Спасена от Роувър” – Сесил Хепуърт, Люън Фицхеймън (1905) –  7 мин.

Участниците в ателието ще имат възможността да заснемат и своята собствена „Минута Люмиер“, както и да се запознаят с подобни „Минути“, заснети от други деца и младежи в други държави.