11-ти май, вторник, 19.00 часа

Онлайн в ZOOM

Тема: последната книга на Илия Троянов „ПОМОЩ? ПОМОЩ!“ в съавторство с Томас Гебауер 

Превод от немски: Димитър Ангелов

Издателство „Елиас Канети“

 „От поредица частни и обществени разговори се роди идеята да превърнем различните ни гледни точки и общи убеждения в книга, която въз основа на феномена „помощ“ показва както причините за задълбочаване на глобалните кризи, така и възможните изходи от тях.“  Резултатът от това желание на Илия Троянов и Томас Гебауер е „ПОМОЩ? ПОМОЩ!“ . Книгата излезе на български език в началото на тази година от издателство „Елиас Канети“. Преводът от немски е на Димитър Ангелов.

Четящите хора у нас притежават поне една от книгите на родения в България Илия Троянов. За първи път той идва в Русе по покана на МД“Елиас Канети“ . Тази покана ражда една устойчива връзка, която кара писателя да посещава града ни по различни поводи през годините. Колкото до Томас Гебауер, той е един от инициаторите в организирането на „Международна кампания за забрана на противопехотните мини“, удостоена с Нобелова награда за мир през 1997г. Също така е мениджър на medico international – организация за социално-медицинска помощ. „Проучихме неуспешните и успешните подходи за помощ на четирите континента. В тази книга описваме както възможностите за промяна, така и структурните пречки за нея. Разказваме за форми на солидарност, които показват, че нещата могат да станат и другояче.“ПОМОЩ? ПОМОЩ!“ е публицистика, която разказва истински истории и съдържа  анализ, с който можете да се съгласите,  но и да спорите. Според авторите подпомагането „никога не е било аполитичен акт, помощта винаги е вмешателство за добро или за лошо“. Всеки, който помага, независимо на какво ниво, най-често цели нещо определено. Свръхбогатите фондации, познати като най-големите дарители и филантропи в света, използват възможностите си, за да влияят върху политически решения.“ Светът е пълен с проекти, които се борят с неуредиците, опитват се да поправят щетите. Много от предложенията за помощ, които сме срещнали по време на нашите пътувания, разкриват основната дилема: неуредиците се решават с временни нощни убежища, а не се взема принципното решение, което би предотвратило бездомността. Това се дължи на систематична липса на почти всички нива на вземане на решения, отсъства гледната точка на тези, за които става дума, хора, които се борят за своето оцеляване, които бягат, които се борят за промени.

Такива текстове раждат много въпроси, които ще зададем на Илия Троянов по време на ZOOM срещата. Можете да се присъедините към нея като последвате линка

https://zoom.us/j/95119888928?pwd=RkZ6UWx2VEFYVTdrclpYekdXTzRkZz09

Въпроси към Илия Троянов участниците в разговора ще задават в чата по време на срещата.