ЗА ЕЗИКА ЛАДИНО В 14 ИСТОРИИ НА СЕФАРАДСКИ ЕВРЕИ В БЪЛГАРИЯ

Издателство Рива и Международно дружество „Елиас Канети“ представят новата книга на д-р Леа Давчева

„КАЛЕЙДОСКОП НА ИДЕНТИЧНОСТИ“

21 юни 2021, понеделник

18:00 – 19:00

Дом Канети , бул. „Славянски“ 12, Русе

Всичко започва от една разходка в планината преди около десетина години. Добър приятел и колега на авторката Леа Давчева някак неочаквано и извън темата на разговора им пита: „Леа, говориш ли ладино? Ни¬кога не съм те чувал да споменаваш твоя сефарадски произход. Преднамерено ли мълчиш?“. Въпросите я смущават и не заради друго, а защото „…в махалата, училището, универ¬ситета, работата, в общуването с приятелите употреба¬та на езика и всичко около мен избирам по отношение на етническото начало да преживявам себе си най-ве¬че като българка“, както признава Леа Давчева. Но разговорът вече е тръгнал в посока на сефардимите в България и техния наследствен език ладино. Така, на една планинска пътека, се ражда идеята за проучване на ролята и мястото на езика ладино в живота на сефарадските евреи в България. Което завършва с книгата „КАЛЕЙДОСКОП НА ИДЕНТИЧНОСТИ“.

Ядрото на това проучване са чути¬те, записани и подредени житейски истории на 14 бъл¬гарски сефаради (или сефардими, както някои от тях предпочитат да се наричат). Всяка от тях е илюстрирана със специално направени снимки и кратки биографич¬ни бележки. Книгатa е израз на желанието да бъде разбрана значимостта на ладинските езикови практики в непрекъснато променящата се социална и геополи¬тическа среда в и извън България.

Представянето на книгата в Дом Канети носи и символика в годината, когато се навършват 40 години от удостояването с Нобелова награда за литература на родения в Русе гражданин на света Елиас Канети. За срещата пристигат авторката Леа Давчева и редакторът проф. Венцислав Божинов. Модератор на разговора ще бъде проф. Пенка Ангелова, председател на МД“Елиас Канети“.

Д-р Леа Давчева е основателка на АХА моменти – Център за междукултурност, Фокус към решения и Гостоприемно лидерство. Тя е обучителка и коуч с международна практика, изследователка и (съ-) авторка на книги, академични статии и учебни материали.
В продължение на години Леа играе важна роля в развитието на междукултурността в България. Ръководи много и разнообразни междукултурни инициативи в и извън границите на България.