МД „Елиас Канети“ и Гьоте институт Представят ДУНАВСКИ ЗАЛЕЗ

29-ти юни
Сцената на кея между двете детски площадки
Начало 20.00 ч.
Вход свободен

Със специално подготвен концерт слагаме финал на Международния ден на р. Дунав. Ще слушаме “2 Mеn Orchestra“. Това е  проект на двама “екзотични” музиканти: Николай Иванов-ОМ – клавишни, китара, вокал, флейти, композиции, и Петър ЙордановБЪНИ от група “Оратница” – всевъзможни ударни инструменти.

Музиката, която творят двамата заедно, е синтез от стилове (Джаз, Етно, Амбиент, Електронни стилове, Сакрална и Езотерична  музика) с акцент върху вибрацията на отделния звук. Темите са предимно от филмовата музика, композирана от Николай Иванов, а концертите им са характерни с дълбока вибрационна, изобразителна и красива музикална тъкан с много тембрални цветове от различните инструменти. Гост на дуото за случая ще бъде  Маркус Ръст от Германия – тромпет, флюгелхорн. Той  импровизира в стилистиките между джаз, етно, фюжън и съвременни стилове с различни групи, като в последните години  работи интензивно с групата Masaa. Носител е на множество награди.

Николай Иванов е автор на музиката на над 50 филма, участник в многобройни проекти в Европа, Азия, Далечния Изток, Африка, Арабския свят. Носител е на много награди за филмова музика между които „Златен кон на Леонардо” Милано, Най- добра филмова музика(Лос Анжелис индипендънт филм фест), Най-добър Саундтрак (Лисабон 2017) и годишната награда на Лисабон Филм Фестивал. През 1996 заедно с група актьори и още четирима музиканти  участва в осъществяванета на най- високия концерт в света – на връх Калапатар 5350м. под Еверест, регистриран в Гинес.

Петър Йорданов свири на кахон, хенг дръм, джембе, дарбука, тъпан и др. Заедно с група “Оратница” е обиколил повечето световни фестивали и музицира в Европа, Азия, Далечния Изток.

Тримата ще подарят на русенци „Дунавски Залез“, в който по-голямата част от  пиесите са специално подбрани и аранжирани за този проект. На брега на реката, в най-естествената среда, музикантите ще пресъздават мощната вибрация на водата и хармонията на природата.

ВАЖНО!  Ако времето е дъждовно, концертът се мести в Дом Канети на бул. „Славянски“ 12.