Третият ден на фестивала открива Райна Бройер с „БЛОК 317“ . Тя е родена в България, расте в Потсдам, Източна Германия, после сменя различни градове, за да се установи днес в Бон. Работи като мултимедиен журналист. „ Това ще е първата ми среща с българска публика. Книгата ми излезе миналата година на немски. Много съм благодарна на МД “Елиас Канети“ , че преведоха няколко глави, за да може да ги представя на българската аудитория. Да си призная, много съм развълнувана. Това все пак е първата ми книга. Бях учудена, че интересът в Германия и Австрия, за моите скромни очаквания, е голям. Аз си мислих, че я пиша само за българската общност в Германия, за тези, които могат да разберат и почувстват“ – казва Райна Бройер в специално интервю за фестивала. В този смисъл тя е откритието на МД “Елиас Канети“ тази година. Сюжетът е от България, но е приложим към всяка страна от бившия социалистически лагер. Повече за него  – на живо в сряда, Дом Канети, 18.00 часа.

Около час по-късно програмата продължава с поезия. В центъра на втория час ще бъде Петър Чухов и новата му стихосбирка „Есенен Великден“. Поезия, проза, книги за деца, са творческите изкушения на автора. Както и музиката, която композира и за която пише текстове. За да бъде картината на неговото творчество пълна,

вечерта ще завърши с концерт на част от етнорок формацията „Гологан“. Петър Чухов  ще свири заедно с Иван Христов, който също пише поезия, проза и музика.

Във всичките дни на фестивала се продават книги на участниците с намаление. Цялата програма, новини и интервюта с автори можете да прочетете в сайта на МД “Елиас Канети“ http://eliascanetti.org/bg/nachalo/.