Организирана от Международно дружество “Елиас Канети”
с любезната подкрепа на Дунавската конференция на ректорите (ДКР)

ДОКЛАД

 Жемовид Финчек. реализира своята проектна идея чрез тазгодишната стипендия “Споделено бъдеще” в Русе.

Жемовид е от Калиш, Полша и в продължение на три седмици работи в Русе по изложбата “Written – Unwritten” (Писано – ненаписано) като част от по-големия си проект “Negentropy”.

Финчек работи с материали, които подбира от местата/градовете, където твори. Вдъхновен е от концепцията за “отрицателна ентропия” на Ервин Шрьодингер. Вярва, че в подбраните материали се натрупва много история/памет, особено след като станат “безполезни”.

За да направи това, той изследва тези скрити истории,  събира вдъхновение от местата, гледките, фолклора, хората, които е срещнал и от историята на Русе.

“Написано – ненаписано” представя 6 творби, четири от които “вдъхновени от град Русе, традиционните български занаяти, река Дунав, историята на региона, включително находките на тайнствени талисмани, представляващи, според {него}, образа на плодородната майка природа”.

Самият Финчек заявява: “Втората част на изложбата е вдъхновена от хода на времето и различните видове азбуки, които са били използвани в човешката история за записване на събития и мисли. Мистерията на бъдещето, съдбата… Дали нашето бъдеще е вече написано и определено, или е напълно празна страница? Допълнителен елемент на изложбата е звукът на Дунав, вълните, които се удрят в скалистия бряг, който записах, измервайки времето сега, някога, когато тук не е имало хора, и в бъдеще, когато хората вече няма да са тук.”

На 8 октомври изложбата на Жемовид Финчек беше представена в Дом Канети, акустично съпроводена от звука на Дунав, като посетителите имаха възможност да обсъдят творбите му лично с него.