5-ти октомври, четвъртък

Начало: 18.00 часа в дом Канети

Вечерта започва с изложба на полски плакати, продължава с книгата „Изтокът“ на Анджей Сташук и завършва с романа „Ловецът на пеперуди“ и неговия автор Костадин Костадинов – един от номинираните тази година за Националната награда „Елиас Канети“. Изложбата събира плакати на едни от най-известните имена от полската плакатна школа. Страната има богати традиции в това изкуство и през 1968г. във Виланов е създаден първият в света музей на плаката.

В 18.30 започва срещата с „Изтокът“ и неговия автор Анджей Сташук. Той е един от най-награждаваните в Полша писатели и неслучайно любимата му книга е „По пътя“ на Джак Керуак. Сташук е изключен от три поредни училища и не завършва средно образование, което не му пречи  да се развива. Чете Дилън Томас и Алън Гинсбърг в оригинал и сътрудничи на различни нелегални опозиционни издания. Работи на всевъзможни места, включително като санитар в психиатрия и уличен музикант. Убеден пацифист, Сташук дезертира от армията и лежи година и половина във военен затвор, където „придобива житейски опит, без да се налага да убива някого“. Романът  „Изтокът“ е издаден на български език миналата година и не е просто хроника на пътешествие през Русия, Монголия и Китай. Анджей Сташук пътува и философства, но по някакъв странен и сякаш обърнат наопаки начин.

В 19.30 идва ред на „Ловецът на пеперуди“ – романът, дал достатъчно основание на журито да номинира Костадин Костадинов за литературната награда „Елиас Канети“ тази година. Романът  възкресява мита за дунавската Атлантида и нейните обитатели. Сюжетът се гради на народното поверие, че когато човек умре, на другия ден идва пеперуда, която каца на гроба и отнася душата на мъртвеца. Всяка една от пеперудите в романа е огледален образ на починалия.

Всичко това в Дом Канети тази вечер от 18.00 часа