събота, 07 октомври 2023 г.

НАЧАЛО: 18.00 часа

ДОМ КАНЕТИ

Началото поставят Здравка Евтимова и Кристин Димитрова от позицията си на автори, но и на преводачи. В самото начало на фестивала говорихме за българската литература на чужди езици, днес този разговор продължава по линията „Световна ли е българската литература?“. Как качественият превод от български на чужд език налага име на наш автор, а авторът печели престижни награди, даде пример „Времеубежище“ на Георги Господинов в превод на Анжела Родел. И Здравка Евтимова, и Кристин Димитрова са достатъчно известни на българския читател като писателки. Като гости на фестивала са поканени да говорят за превода, но също ще четат избрани откъси от последните си книги. „Един от най-екстравагантните начини да умреш от глад е да бъдеш преводач от български език“. Тези думи на българиста от Мексико Рейнол Перес Васкес звучат актуално на фона на тазгодишната програма „Преводи“ на Национален фонд „Култура“, която беше обявена на 18 август. Целта на програмата е финансово да подкрепи чуждестранни издателства в превеждането, издаването и разпространението на българска художествена литература зад граница. Бюджетът за 2023 г. обаче е четири пъти по-малък от миналогодишния, а за пръв път в програмата има и териториално ограничение. За финансиране могат да кандидатстват издателства само от Европейския съюзЕвропейската икономическа общност или от Швейцария.

            В 19.00 часа започва срещата на русенската публика с Бюрхан Керим, номиниран за Националната литературна награда „Елиас Канети“. Интересното за тази номинация е, че той я печели с дебютния си роман „Лавандуловото момче“.  Това е роман, чието око гледа в процепа, от който струи светлината на магичното, надделничното, метафизично живеене. Вярваме безусловно в него докато сме деца, но какво се случва с дръзналия да не се отказва от тази вяра и след това?думи на редакторката Кремена Димитрова, която е в Русе, за да представи книгата и да модерира срещата с Бюрхан Керим.

Входът за всички събития на фестивала е свободен, а издателствата предлагат книгите на представяните автори на преференциални цени.