18.00 часа

ДОМ КАНЕТИ

След еднодневна пауза Литературният фестивал  на Русе продължава. На 13-ти ще се срещнем с Иван Сухиванов (Иван Георгиев Иванов), който идва от Бургас да ни представи списание „Море“ и книгата „Хендрикс и още свобода“. Когато за първи път чува китарата на Джими Хендрикс, Иван е само на 12 години. А това е времето, когато интернет и you tube са били далечна перспектива. И за момчето съвсем не е било лесно да намери информация за роклегендата. „Не че е нямало, но не знаех къде да търся. По-късно разбрах, че сп. „Младеж“ е публикувало в музикалната си рубрика текстове за западни групи (естествено представени като подривни за гниещия капитализъм).“ Книгата е разказ от първо лице за страстта към Джими Хендрикс, към световния рок във времената, когато за българите са били трудно достижими. Срещата е в сряда, 18.00 часа, в Дом Канети.

На 14-ти, четвъртък, предстои повече от силна, истинска русенска вечер. Иван Станков, професорът по българска литература във Великотърновския университет, последователно, упорито и успешно продължава да търси и намира героите си в различни епохи, сгради и улици на Русе. За радост на читателите, които не живеят само в пределите на града и страната. „Вечерна сватба“ е сборник с девет разказа за други времена. Това е книгата, с която Иван Станков заслужи номинация за литературната награда „Елиас Канети“ . Но на срещата, която предстои, ще говорим по-скоро за НАРАТИВА РУСЕ  – опит за панорамен поглед върху творчеството на Иван Станков. 14-ти октомври, четвъртък, 18.00 часа, Дом Канети.  

Ковид болен в семейството на Захари Карабашлиев отмени представянето на романа му „Опашката“ в Русе. За съжаление на почитателите му, които очакваха тази среща веднага след тази с Иван Станков.

Вечерта на „Поразените“ и Теодора Димова надхвърли с часове определеното време. Почитатели, читатели, хора на  всякаква възраст искаха да чуят и да видят на живо писателката. Тя не отказа на никого автограф, снимка, дори личен разговор. Не скри възхищението си, че Литературният фестивал на МД“Елиас Канети“ и Русе е жив вече 14 години. Оценка, която струва много, изречена от човек, който знае колко трудна е организацията на такова събитие. „Поразените“ живее вече в 6-тото си издание и то в рамките само на 2 години. Заслужавало си е писателката да се сблъска с тежки съдби,  да изслуша лични истории на реални хора, да се зарови в архиви, да прочете хиляди страници. Номинацията си за литературната награда „Елиас Канети“ Теодора Димова приема като особено признание и чест въпреки многобройните и престижни награди, които  получава през годините.