От 10 до 14 юли група ученици, водени от двама ръководители от Дружество Канети и Каритас-Русе бяха на работен еколагер в хижа „Ехо”, Централен Балкан. Учениците бяха от различни русенски училища, но всички обединени от идеята за отговорно отношение към природата, загриженост към климатичните промени и последствията от дейността на човека върху околната среда. Еколагерът е част от проекта „Човек, технологии, околна среда. Чрез образование за устойчиво екологично развитие на Русе и региона”, който се изпълнява в партньорство между Международно дружество „Елиас Канети” и Каритас Русе.

Програмата балансирано съчетаваше и преплиташе доброволческа работа и образователни беседи, които се случваха под открито небе. Така разположени удобно в класната стая „природа” и провокирани от заобикалящата ги среда беседите и лекциите се превърнаха в учене чрез преживяване.

Изборът на хижа „Ехо” не беше случаен. Тя послужи като нагледен пример за изучаване и прилагане на практика на модели за екологична отговорност и устойчиво развитие чрез соларната си фотоволтаична електрическа система, енергоспестяващо диодно осветление и компостната тоалетна.

Последният ден, на слизане от хижата по пътя към село Рибарица, планината предложи на участниците в еколагера много слънце и богато угощение от горски ягоди, а в село Чифлик цялата група се потопи във водите на топлия минерален басейн.

Младите еколози споделиха, че се чувстват удовлетворени от доброволната работа в полза на всички туристи, които ще минат по обновените от тях пътеки и че тези пет дни в планината са ги мотивирали за по-нататъшни действия и работа за опазването и съхранението на природното богатство на България.