На 23.03. Международно дружество „Елиас Канети” организира поредна среща в „Кафе сосиете” в Синия салон на хотел „Дунав Плаза”. Гостите на срещата бяха от Англия – театрална трупа „Актабилити” и екипът на „Фронтлайн” – експерти в сферата на ерготерапията.

Целта на срещата бе не само запознаване със социалния ангажимент на двете организации в Русе, а и мотивация за изграждане на ефективни местни общности по примера на английския социален модел. В основата на този модел е ангажимента на местната социална общност, в която на доброволен принцип и чрез работа в мрежа се случва социалното включване не само на хора с увреждания, но и други социални групи, застрашени от изпадане. Експертите от „Фронтлайн” предложиха конкретен метод от тяхната работа, който цели обмен на идеи и използването на синергийните ефекти между представителите на различни организации, институции, но и обикновените граждани.

Екипът на „Фронтлайн” се фокусира върху подкрепата на организации, групи и отделни граждани, работещи с деца и млади хора с увреждания. В момента организацията провежда своите дейности в Русе. През 2011 г. се проведе отворен ден „Ерготерапията – трансформиране на живота” съвместно с Русенски университет „Ангел Кънчев”, за да се промотира тази професия в България. Освен това бе организиран склад за екипировка за хора с увреждания в защитеното жилище на ул. „Баба Тонка” 32 и проведени поредица от оценки на нуждите на деца с увреждания.

Театрална трупа „Актабилити” организира театрални семинари за млади хора с и без увреждания, като работи главно с училища и детски градини. Ръководителят на трупата Пол Бамлет подготвя подобен театрален семинар и в Русе.