14.05.2014
18:00 – 21:00 Литературни четения

Дом Канети, Регионален исторически музей – Русе, Регионална библиотека “Любен Каравелов” и подлеза до МГ “Баба Тонка”
Oт 21:00 в Дом Канети – афтър парти / специални гости GO´TOUCH´T!

На 14-ти май 2014 г. за втори път в Русе ще се проведе събитието Нощ на литературата. То включва публични четения в нетрадиционни градски пространства, като на всеки половин час известни актьори или други публични личности ще четат откъси от произведения на съвременната европейска литература. На всяко място ще има по един актьор, който ще чете един и същи откъс, а посетителите ще се придвижват между различните места. Така докато публиката се предвижва от едно място на друго ще има възможността да се докосне до литературни творби на автори от Австрия, Великобритания, Македония, Полша, Русия и Чехия.

Проектът Нощ на литературата изхожда от презумпцията, че литературата е инструмент за взаимно разбиране и културен обмен, помагащ за преодоляване на бариерите в комуникацията. Целта на проекта е да инициира диалог между изкуството и градското пространство и да създаде платформа за представяне на съвременната европейска литература пред широката читателска публика от литературни фенове и професионалисти – преводачи, издатели, разпространители.

Макар и да се провежда в България едва за трети път, инициативата се радва на небивал интерес от българските градове. В проекта участват активно Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София и Шумен.

Събитието се провежда по инициатива на Чешки център София и Европейски съюз – национални културни институти в България и се провежда в Русе с подкрепата на Гьоте институт и Австрийското посолство в София. В сътрудничество с Регионален исторически музей – Русе, Регионална библиотека “Любен Каравелов” и МГ “Баба Тонка”.