17 декември | 17:00
Австрийска библиотека “Елиас Канети”, Доходно здание

Австрийската писателка Мариане Грубер ще представи своя най-нов роман „Спомените на един смешник”, който бе издаден тази година на български от издателство „Елиас Канети”. Преди Русе тя ще участва на Международния панаир на книгата в София и ще има представяне във Велико Търново. Откъси от нейния роман ще бъдат четени на български и немски език, след което публиката ще има възможност за дискусия с авторката.

Мариане Грубер е родена през 1944 г. във Виена. Авторка на проза, лирика, есета, утопични романи, детска и юношеска литература. Носител на многобройни награди, между които наградата Джордж Оруел  на град Санкт Пьолтен (Австрия). От 1994 до 2014 г. е председател на Австрийското дружество за литература. Член на Международното настоятелство на МД „Елиас Канети”.

В едно свое интервю тя казва, че е дълбоко вярващ човек, вярва в съзидателната сила на изкуството. А щом едно общество може да си позволи да създава култура, то може да намери и образци за решаване на проблемите си.

В създаването на такива образци Мариане Грубер има забележителни постижения както в творчеството си, така и в културно-политическата дейност.