Програма

Осмият Международен литературен фестивал ще се проведе в Русе от 1 до 6 октомври 2015 г. Фестивалът е уникален за района на Русе и предлага интересна и богата програма. Централна тема в тазгодишното издание е пресичането и премахването на всякакви видове ограничение: размиване на местните граници, на лингвистичните пространства и на конструкциите на идентичност. Тазгодишният литературен фестивал свързва една с друга страни от Дунавския регион, Западна, Източна и Югоизточна Европа. Своето многообразие ще представят гости от Австрия, Унгария, Германия, Полша и България, като за първи път ще има гост от Украйна. Една от централните теми на фестивала е културният обмен и дебатът между различните личности. Те ще стъпят върху различни литературни формати.

Освен четения и дискусии ще има и други форми на изкуство като изложби, филмови прожекции и уъркшоп, посветен на детските книжки. Част от фестивала ще бъдат и нови литературни формати като комикси. По този начин медийните и дисциплинарните граници на фестивала ще бъдат разширени и надхвърлени.

В рамките на тазгодишния фестивал ще се проведат събития и във Велико Търново.


Откриване
16 септември
18 часа
Дом Канети

Фото изложба “14 x 14 – Измерване на Дунавското пространство. Съвременно изкуство. – Моментни снимки”

Тази есен Донумента ще продължи своето пътуване през страните от Дунавския регион. Представянето ѝ в България е пето поред от началото на турнето през Дунавския макрорегион през пролетта на 2014 г. В изложбата са включени общо 26 широкоформатни фотографии от известни творци от всички 14 държави-членки на ЕС от Дунавския макрорегион. Те показват моменти и сцени от живота и обкръжаващата среда на творците в родните им страни. Създадени на момента близки планове, пейзажи, сюрреалистично въздействащи натюрморти и семейни портрети предават многостранна панорама на социалните реалности в региона на река Дунав. Изложбата ще бъде показана в Русе в сътрудничество с Асоциация Донумента и със съдействието на Община Регенсбург. Куратор: Регина Хелвиг-Шмид, артистичен директор на Донумента и “14×14”.


1 октомври
16 часа
Дом Канети

Елиас Канети – ЗАПИСКИ 1942 – 1985. Провинцията на човека / Тайното сърце на часовника
Представяне от професор Пенка Ангелова

Книгата съдържа записките на Елиас Канети от периода 1942-1985 г. Неговите записки често са дълги само няколко реда или страници. Те са записи на дисциплиниран мисловен процес, в който читателят може да следва от първа ръка създаването и трансформацията на идеите, наблюденията и спомените. Записките са резултати от продължителния работен процес на автора. Самият Канети казва, че особена част от живота му „намира израз в тези бележки“. Книгата е издадена през 2015 г. от издателска къща „Елиас Канети“ и ще бъде представена за първи път.


1 октомври
17.00
Дом Канети

Представяне на антология съвременни полски пиеси за деца и младежи „Различното патенце и… други, не само приказки“

Антологията е издадена  по инициатива на Полския институт в София по случай Годината на Полския театър. Тя включва 10 пиеси от различни автори. Пиесите отговарят на изискванията на децата и на младежите и се отнасят с уважение към интелигентността и специфичната чувствителност на тази публика. Но в същото време те са одобрени от родители и педагози, получават награди на различни фестивали и се радват на вниманието на критиката. С други думи, тези произведения на съвременното полско изкуство помагат да се преодолее разделението между изкуството за деца и изкуството за възрастни. В Русе антологията ще бъде представена от преводачката от полски език Вера Деянова, а актьори ще четат откъси от пиесите.


1 октомври
18.30
Дом Канети

Румяна Еберт – Ъгли и овали
Модератор проф. дфн Ана Димова

Румяна Еберт е родена през 1945 г. в Пловдив. В момента живее в Базел и Берлин. Издала е няколко сборника със стихотворения. Публикувала е свои произведения и в антологии и списания. Освен това е превеждала стихотворения и е писала есета за българската поезия. Носител е на наградата за поезия „Манхаймер“ за 2007 г., наред с други награди и стипендии. Еберт свързва науката и поезията в своята поетична книга „Ъгли и овали“ (издадена през 2013 г.). Сега цялостният превод на книгата ще бъде представен за първи път в Русе в двуезично издание на български и немски език благодарение на издателство „Елиас Канети“.


Откриване
2 октомври
17.30
Дом Канети

Украинска нощ – представяне на илюстрирана книга и фотографска изложба
Модерация: Проф. дфн Пенка Ангелова

През 2012/2013 г. фотографът Мирон Зовнир и украинската писателка и преводачка Катерина Мишченко посещават Украйна, за да изследват всекидневния живот в неговата маргинална част. Зовнир фотографира наркомани от Полтава, бездомни хора на централна гара в Киев, деца, живеещи на улицата в Одеса, и жителите на няколко ромски гета. Чувствитвелните текстове на Мишченко и снимките на Зовнир в едър план документират разделителните линии в украинското общество, в което вече е можело да се усетят предвестниците на революцията. В Русе двамата творци ще представят илюстрираната книга, както и фотографската изложба „Украинска нощ“.

Събитието се осъществява със средства на програмата Border Crossers на Фондация Робърт Бош.


2 октомври
19.00
Дом Канети

Четене с Ласло Мартон – Сенчеста главна улица

Ласло Мартон е роден през 1959 г. в Будапеща. Завършил е Германистика, литературознание и социология. Сред авторите, които е превеждал на унгарски, са Клайст, Гьоте и Грилпарцер. Публикува романи, пиеси и есета от 1984 г. насам. Получил е няколко награди за своето творчество, сред които е наградата „Шандор Мараи“ за 2007 г. През 2003 г. излиза романът му „Сенчеста главна улица“ с превод на български от Стефка Хрусанова, която също ще бъде наш гост на четенето в Русе Книгата описва малък унгарски град и унищожението на неговото мирно еврейско и буржоазно общество. Романът разказва как жителите на града са преследвани, дискриминирани и принудени да избягат. След тях остават само сенките на спомените. Те се движат като бледи копия на изчезналите хора по бившата главна улица и са събудени към нов живот от Мартон. Романът е една от най-емблематичните книги на автора. Тя вече бе представена в България при голям интерес, като успя да предизвика и противоречиви оценки. Сега книгата ще бъде представена в Русе.


3 октомври
11.00
Дом Канети

Лекция с Цвета Трифонова – Национално и  универсално в творчеството на Змей Горянин

Цвета  Трифонова е виден български филолог и историк.   От 1981 г. до  края  на 2009г. работи в Инсти¬тута за литература при БАН. Автор  е на четири монографии: Архив Н. Вапцаров. Анталитичен опис/ 1992/; Никола Вапцаров. Текстът и сянката/ 2004/; ПИСА¬ТЕЛИ И ДОСИЕТА/ 2004/ и   литературоведския сборник „Георги Марков. Да пишеш за да можеш да умреш”/2012/. Публикувала  е  над 100 студии, статии, предговори  и  рецензии; съставител и редактор на книги от Яна Язова, Георги Марков, Данаил Крапчев. В Русе на 3-ти октомври преди обяд тя ще представи в съкратен вариант очерк за Змей Горянин, включен в книгата “Писатели и досиета”, a следобяд на същия ден ще изнесе лекция по книгата си “Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш”.


3 октомври
14.00
Дом Канети

Лекция на Йоханна Афелд – Подривният потенциал на политическия ArtComics

Йоханна Афелд е родена през 1987 г. в Магдебург. Завършва Култури на Централна и Източна Европа в Хумболтовия университет в Берлин. След практически обучения в Москва и Минск написва своята дипломна работа за т.нар. ArtComics. В нея германката изследва потенциала, носен от езика на комиксите в политически и артистичен контекст. На примера на съвременните източноевропейски творци Марина Напрушкина и Виктория Ломаско Афелд ще представи жанра ArtComics, чиято специфична форма преминава границите между различните средства за изразяване, дисциплини и култури. Презентацията ще се състои на немски и при необходимост частично на английски език.


3 октомври
17.00
Дом Канети

Лекция с Цвета Трифонова – Георги Марков за самотата на изгнаника и за всеобщата самота


3 октомври
18.00
Дом Канети

Четене с Наталка Сняданко – Фрагменти от ненаписан сценарий за многосериен любовен филм

Наталка Сняданко е родена през 1973 г. в Лвов. Завършва украинска и славянска филология и романистика. Тя превежда от английски и полски на украински. Сняданко работи и като журналист за украински и международни медии, включително за германския „Зюддойче Цайтунг“. Писателката е издала не само къси разкази, но и няколко романа. Нейните текстове са преведени на различни езици. Сняданко ще чете откъси от разказа си „Фрагменти от ненаписан сценарий за многосериен любовен филм“. В тази своя творба авторката описва две истории – на една прекалено непретенциозна жена и на един прекалено взискателен мъж по много точен и ироничен начин. Сняданко изследва в двете истории въпроса, какви човешки проблеми са подходящи за литературна преработка или филмова адаптация.


3 октомври
19.30
Дом Канети

Прожекция на пиесата „Цукер сутиен” – реж. Агата Пушч
с български субтитри, 85 мин.

Застаряващ майстор шивач и сестра му, собственици на работилница за корсети „Цукер сутиен“, посягат към диверсионни методи, за да преборят конкуренцията – евтините китайски сутиени. Дон Кихотовците на младия капитализъм ще се сблъскат със силите на злото или с други думи Супермаркета, представляван от шефката на охраната – Мадам Капо.

Историята на семейство Цукер е ироничен разказ за това, как масовата продукция изтиква оригиналните неща и как от градския пейзаж изчезва поредния застрашен вид – малките занаятчийски работилници.


4 октомври
11.00
Градината на Дом Канети

Моята любима детска книга – четене на открито за деца и възрастни

Събитието предлага на децата и на вече порасналите възможността да донесат своята любима детска книга и да я представят в компанията на други деца и техните родители. Можете също да донесете и повече книжки и да ги размените с останалите участници. През тази сутрин градината на Дом Канети ще се трансформира в читалня на открито, където големи и малки деца могат да се потопят в чудния свят на приказките, приключенията, историите за животни, разказите за престъпления и магия.


4 октомври
17.00
Дом Канети

Четене със Силвия Чолева – Избрани поеми

Силвия Чолева (1959 г., София) е завършила Българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Води предаване за култура в Българското национално радио, редактор е в “Литературен вестник”. Списвала е сп. “Сезон” заедно с Иван Теофилов. Била е главен редактор на списание „алтера“. Издала е 5 поетични книги и една с разкази – “Гошко”(2013). През 2010 г. излиза и романът й „Зелено и златно“. Автор е на сценария за късометражния филм на Светла Цоцоркова „Майка ми“ (2005 г.). През 2012 г. основава “Издателство за поезия ДА”. В Русе Чолева ще представи за първи път стихотворения от своята нова книнга “От небето до земята”.


4 октомври
18.00
Дом Канети

Четене с Герхард Яшке – Избрани стихотворения от три сборника с поезия
Модерация: проф. дфн Пенка Ангелова

Герхард Яшке е роден през 1949 г. във Виена. Завършил е право, а от 1970 г. е писател на свободна практика. Публикува в австрийски и чуждестранни списания и антологии, в каталози. Негови текстове са представяни и по радиото. От 1975 г. заедно с Херман Шюрер създава списанието за литература и изкуство Freibord и поредицата от книги с марката Edition Freibord. Авторът е публикувал собствени произведения в областта на прозата и поезията. Работил е като университетски преподавател по литература. Яшке е носител на няколко награди и стипендии, сред които и наградата за литература на Долна Австрия (2010 г.). В Русе той ще чете избрани стихотворения.

На 5 октомври Герхард Яшке ще има представяне и във Велико Търново в клуб ТАМ.


4 октомври
19.00
Дом Канети

Четене с Габриеле Петричек – От небесата, Триптих
Модерация: Проф. дфн Пенка Ангелова

Габриеле Петричек е родена в Кремс на Дунава, Австрия. В момента живее във Виена. Авторката по образование е моден дизайнер и шивач. Има публикации в австрийски и чуждестранни списания, в антологии, литературни и музикални списания, представяна е в радиопредавания и в каталози към изложби. Петричек е носител на няколко награди и стипендии, последната от които е значимата стипендия „Елиас Канети“ на Виенската Община, която получава през 2015 г. Освен сборник с къси разкази от 2005 г., през 2009 г. Петричек публикува друга книга в същия жанр – „От небесата, Триптих“, който ще бъде представен в Русе. Книгата разглежда темите за вината, провала, еротиката и смъртта.

На 5 октомври Габриеле Петричек ще има представяне и във Велико Търново в клуб ТАМ.


5 октомври
17.30
Дом Канети

Четене с Роман Видер – Ибисур
Модерация: Светлана Кирова

Роман Видер е роден през 1985 г. в Хайделберг. Завършил е Европейски литератури в Берлин и в Красноярск. Неговата дипломна работа е посветена на комунистическия автор Андрей Платонов. В момента работи върху докторантура относно литературните образи в състояние на крайна бедност. Работи като устен и писмен преводач на доброволни начала за няколко организации, занимаващи се с бежанци. Видер е публикувал стихотворения и къси разкази в различни списания и антологии. Неговият дебютен роман Ибисур бе издаден през 2013 г. Книгата ще бъде представена и в Русе. Тя разказва историята на един германец в Сибир, като по този начин включва в границите на Литературния фестивал и темата за Русия.


5 октомври
18.30
Дом Канети

Четене с Алекси Дамянов – Къси разкази от книгата „Синът на високата трева“
Модерация: Светлана Кирова

“Една от най-големите борби на младия човек е със собственото му самочувствие. Докато си видял малко и можеш малко, е лесно да се гмурнеш под топлия душ на самохвалството. Много от нас, творци или не, избират фасадата на престорена екстравагантност пред упорития и целенасочен труд.

Подвизите на най-смелите все още греят с позорен блясък в интернет и трупат хиляди гледания. И аз ги гледах и се смях. И видях – там и другаде, как изглежда човек, когато пламенно претендира за място на почетната стълбица, което още не е заслужил. Затова просто представям на вниманието ви своите непретенциозни литературни опити. Надявам се четенето им да ви достави удоволствие. Ще приемете с усмивка, надявам се, някои моменти на юношеска наивност в тях.”


5 октомври
19.30
Дом Канети

Прожекция на пиесата „Валентина” – реж. Войчех Фаруга
с български субтитри, 55 минути

Пиесата на Войчех Фаруга е разказ за една от най-известните и най-загадъчни жени на ХХ век – Валентина Терешкова, тъкачката, избрана от Никита Хрушчов да стане първата жена, изпратена в космоса. След завръщането си на Земята тя се превръща в една от най-ярките и разпознаваеми звезди на Съветския съюз.

В спектакъла са използвани откъси от оригиналните дневници на Валентина Терешкова и изказвания на съветски космонавти, извадени от документалния филм на Мачей Дригас „Състояние на безтегловност“.


6 октомври
17.30
Дом Канети

Четене с Кристин Димитрова – Ефирни песни и тайни служби
Модерация: Проф. дфн Пенка Ангелова

Кристин Димитрова (родена 1963 г.) е известна българска писателка и поетеса. Завършва английска филология в СУ “Св. Климент Охридски”, където в момента преподава. Освен това е била редактор и колумнист в различни списания и в радиото. Носител е на многобройни литературни и преводачески награди. Разкази и стихотворения от  Кристин Димитрова са публикувани в 24 държави на 21 езика. За романа „Сабазий” получава националната награда „Христо Г. Данов” през 2008 г. и е номинирана за наградата “Елиас Канети”. Книгата й „Ефирни песни и тайни служби” е изследване на образа на България, българина и българското на страниците на британската, американската и англоканадската преса през последното десетилетие на социализма и първото десетилетие от демокрацията (1980–2000).


6 октомври
18.30
Дом Канети

Четене с Кирил Василев – Предградие на несъществуващ град
Модерация: Проф. дфн Пенка Ангелова

Кирил Василев е роден през 1971 г. в София. Завършил е културология. Работил е като репортер във вестник „Дневник“ и като хоноруван преподавател в Нов български университет. Василев публикува преводи и критични статии в културните издания. Неговата поезия съдържа модернизъм в голяма степен. Дебютната му книга „Три поеми“ (2004 г.) бе приветствана заради своя ултрамодерен език и помогна той да бъде считан за един от най-важните поети след 1989 г. Последната му книга е сборникът със стихотворения „Провинции“ от 2015 г. От този сборник е и произведението „Предградие на несъществуващ град“, което авторът ще представи в Русе.


6 октомври
19.30
Дом Канети

Прожекция на пиесата „Куфарът” – реж. Вавжинец Костшевски
с български субтитри, 68 минути

Авторката Малгожата Шикорска-Мишчук е вдъхновена от историята на французин, който по време на изложба в Музея Шоа в Париж вижда бащиния куфар – експонат от Музея в Аушвиц-Биркенау. Този необикновен случай е описан във вестниците. По време на войната Мишел Лелю под чуждо име се укрива заедно с майка си в алпийския район Савоа. През 1943 г. баща му е арестуван и изпратен в германския нацистки концлагер в Освиенцим, където загива. Синът оцелява и след края на войната запазва промененото си име. Героят иска да изтрие от паметта си травмата от войната – да живее по свой начин, да забрави. Откриването на бащиния куфар предизвиква голяма промяна в живота му. Той възстановява предишната си фамилия и предприема опити да си върне семейната реликва.


momchilmihaylovimageware studio