„ДЪХЪТ НА ЕВРОПА“

3 – 7.10.2018

ДОМ КАНЕТИ, УЛ. СЛАВЯНСКА 12 и ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – РУСЕ, УЛ. БОРИСОВА 39

Верен на кредото си за събиране и поощряване на различията, тази година фестивалът посреща разни езици и жанрове под заглавието „Дъхът на Европа“. Писатели, художници, преводачи, фотографи, учени и музиканти от Австрия, България, Германия, Испания, Италия, Полша, Чехия и Унгария ще четат стихове и проза, ще донесат картини, снимки и инсталации, ще разговарят, ще музицират и импровизират, заедно с публиката в Русе, София и Търново.

Обсъждаме горещи точки и проблематики в Европа, оглеждаме се и може би намираме решения, или ставаме по-добри?

Съберете печати от 5 събития на фестивала и получете подарък книга на закриването в неделя, 7 октомври, в Дом Канети по време на концерта на Мариана Д‘Ама и Давиде Гротта!

17 ч.

Петя Хайнрих и реката – „Лима“ и „Лимне“

Модератор: Мира Душкова

П.Х: „Да, с ще дойда на фестивала в Русе. Каква хубава среща ще бъде това – “Лимне” препраща към старогръцката дума за реки и езера и макар че в книгата повечето текстове са с духа на Рейн (така се случи – тази река ми е под носа), то Дунав е вдъховяващ речен роднина 🙂 и не бих могла да си представя по-подходящо място в България за представяне на точно тези мои книги, освен Русе.“

Хайнрих  завършва журналистика в СУ. От средата на 90-те години Хайнрих работи като журналист и сътрудничи на различни медии в България. От 1996 г. живее със семейството си в Германия. Редактор в немската и българската версии на електронно списание „Public Republic”, участва в екипа на дайджеста за литература и хора „Кръстопът“, сътрудничи на български и немски медии. Превежда поезия от и на немски. От 2007 г. списва личния си блог за поезия „мисли+думи“. Създател и мотор на книжното списание „НО ПОЕЗИЯ“.

18 ч.

Петър Чухов – Любовна херостратегия – четене на полулюбовни стихотворения   

Модератори: Мира Душкова/Мая Ангелова

Петър Чухов е роден на 23 юни 1961 г. в София. Бакалавър по библиотечни науки на Държавния библиотекарски институт и магистър по социология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.Съставител, редактор и автор на предговора на първата антология на българското хайку, издадена в чужбина – двуезичният сборник (на унгарски и български) „Más-más csönd / Различна тишина“ (Napkut Kiado, Budapest, 2012). Пише музика и текстове, свирил в много рок групи („Субдибула“, „Тутакси“, „Стенли“, „Пешо и алкохолиците“, „Кокарда“), съосновател на етнорок група „Гологан“. Представя стихотворенията си с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“(latext.eu), а най-новата формация, в която свири, е „Par Avion Band“. Автор на 11 стихосбирки, две книги с проза и книга за деца.

19 ч.

Мира Душкова представя новата си книга „Ангели и сняг над Монреал“ (2018), изд. „Жанет-45“

С участието на танцова формация „Star Dance“ към читалище „Христо Ботев – 1908“ с художествен ръководител Антония Косева.

Мира Душкова (1974) е поет и литературовед, доктор по българска литература, доцент в Русенския университет „А. Кънчев“. Завършила е Българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Нейни стихове и разкази са публикувани в литературни издания в България, Австрия, Индия, Румъния, САЩ, Сърбия, Турция, Унгария, Хърватия, Швеция, в онлайн издания на шведски и арабски език.

Автор е на поетичните книги „Пробвам историите като дрехи“, „Упражнение върху чучело“, „Мириси и гледки“, на сборника с разкази „Невидими неща“ и на монографиите „Semper Idem: Константин Константинов. Поетика на късните разкази“ и „Memento vivere: Константин Константинов и неговите съвременници“.

Живее в Русе и преподава литература в Русенския университет.