Третият flow фестивал се проведе от 18-ти до 21-ви октомври в Русе, България. Основната му тема беше „Activating Spaces, Activating People by Micro Imagination“ (Активиране на пространства, активиране на хора чрез въображение на микро ниво). Един от най-важните аспекти на фестивала бе общата творческа работа на различни теми в няколко работни групи. Освен това, в три вечери flow предложи на участниците и на широката публика атрактивна фестивална програма.

Изоставени градски пространства и места с богато и вълнуващо минало бяха отново оживени и трансформирани в необичайни фестивални сцени. Представители на съвременната научна и културна сцена от България и Дунавския регион имаха възможността не само да се срещнат по време на фестивала, но и да обменят нови идеи и да положат началото на ползотворни интердисциплинарни сътрудничества. flow има за цел да развие различни микро проекти, които по-късно да се реализират в различни страни от Дунавския регион през 2013 г.

Общността на flow е дигитално свързана с динамична социална медийна платформа. Платформата даде възможност на всички участници да общуват помежду си още преди началото на фестивала. След фестивала, платформата беше преобразувана в дигитално работно пространство за няколкото групи, които ще развият конкретни проекти на базата на обсъдените идеи и предварително изготвените концепции.

Официален сайт…

снимка: momchilmihaylovimageware studio

18-ти октомври: Официално откриване

18.30 ч., Исторически музей
С представители от Австрия, България и Община Русе. Участниците във flow и членовете на Консултативния съвет на flow представиха своята дейност и концепцията на flow.


снимка: momchilmihaylovimageware studio
снимка: momchilmihaylovimageware studio

18-ти октомври: Sofia Underground 2012

Откриване на изложба с Йово Панчев и Иво Иванов от София
20.00 ч., Дом Канети
Фестивалът Sofia Underground съществува от 1997 г. Той е основан от художествения критик Руен Руенов (1958-2011). Първите няколко издания на фестивала се провеждат в подземията на НДК, откъдето идва и името на събитието. Те оставят силна следа в културния живот и историята на съвременното изкуство в България, предоставяйки дебютна сцена на десетки автори от т.нар. „изгубено поколение”, които по-късно развиват успешна творческа кариера в чужбина. От 18-ти октомври до 3-ти ноември Sofia Underground представиха в Русе избрани творби от последния си фестивал.

Темата на това издание на фестивала се базира на една концепция на Руен Руенов: „обосновани действия”. съвременното българско изкуство е не по-малко провинциално и безлично отколкото го характеризираха параметрите на регионалната ни сцена преди 1989 г.;- липсват алтернативи и е “бетонирана” очевидна институционално-бюрократична рамка-статукво, която препятства възникването на алтернативи в обозримо бъдеще;- за авторите, които сега започват, липсва всякаква перспектива и смисъл от занимания със съвременно изкуство извън конформистките дадености.


снимка: momchilmihaylovimageware studio

18-ти октомври: Kottarashky & The Rain Dogs

Live концерт
21.00 ч., Дом Канети
Kottarashky е сценичното име на музиканта и архитект Никола Груев (роден 1979 г.), който започва като солов проект и еволюира в бенда Kottarashky & The Rain Dogs. Уникални балкански ритми, класически джаз и блус, сайкиделик и цигански мотиви се смесват заедно и резултатът е уникалният стил Kottarashky, повлиян от електронния трипхоп. Kottarashky е също част от берлинския лейбъл Asphalt Tango и тяхната музика е включена в саундтрака на филма Love. Net. Досега са издали два албума. Опа хей! – дебютният албум на Kottarashky излиза през ноември 2009 г. Вторият албум – Демони – е записан заедно с музикантите Александър Добрев (кларинет), Христо Хаджиганчев (китара, синтезатор), Йордан Гешаков (бас) и Атанас Попов (ударни) обединени в The Rain Dogs.


снимка: momchilmihaylovimageware studio

18-ти октомври: Dekonstrukt

Аудио-визуален пърформанс
23.00 ч., Бар Pulp Fiction
Dekonstrukt: „dkstrkt“ е група експериментални артисти: Y_NOT (един от основателите и бивш член на групата Ambient Anarchist), Yves_O (визуален артист и организатор на събития от Studio Dauhaus) и приятели. „dkstrkt” се занимават с предварителната обработка на аналогови и дигитални творби на изкуството в опит да създадат нов аудио-визуален продукт.


снимка: momchilmihaylovimageware studio
снимка: momchilmihaylovimageware studio

19-ти октомври: flow разходки из града Открийте Русе!

Начална точка: Банка „Хеброс”
До: Ресторант Понтона

Първи маршрут: Да напазаруваме!
Разходката запозна участниците с търговските навици на русенци. От стария пазар до новите молове, от широките булеварди до малкото магазинче на ъгъла, по този маршрут те преоткриха града през погледа на потребителя. Видите различни градски среди и визуални противоречия. Гид: Бернд Янинг

Втори маршрут: Мултиетнично Русе
Минало и настояще – разходката показа на участниците не само историята и останките от много различни етнически групи и общности, които са обогатили градския бит и култура, но също така и настоящата ситуация и бъдещите перспективи. Гид: Светлана Кирова

Трети маршрут: 1866 г. и първата ЖП линия Русе – Варна
Разходката заведе участниците далеч от центъра на града, покрай красивия „Парк на младежта”, в непознатата и не много често посещавана част на града, пълна с места, които имат нужда от активиране. През 1866 г. е построена голяма фабрика, в която се произвеждат първите български локомотиви и релси. Маршрутът показа как е изглеждал град Русе някога, какъв е сега и какъв би могъл да стане. Гид: Елиза Калози


снимка: momchilmihaylovimageware studio
снимка: momchilmihaylovimageware studio

19-ти октомври: Праехидно

Театрално представление на група 36 маймуни от София
21.00 ч., Дом Канети
„Праехидно“ е театрален спектакъл, който задава един от най-важните въпроси на 21 век – „Накъде сме се запътили така устремено всички ние?”. Интелигентно и свежо, представлението ни разказва за мистериозното изчезване на един учен и за любовните неволи на едно странно животно от Нова Гвинея. Чрез провокативна драматургия, дръзка режисура, впечатляваща актьорска игра, нетрадиционна сценография, любопитна визуална и музикална среда, театралният разказ забърква един забавен еко-терористичен коктейл с множество главни герои. Представление, което е едновременно сериозно и леко, увлекателно и съдържателно – точно каквото трябва да бъде всяко бомбаджийско кабаре. Текст: Здрава Каменова и Гергана Димитрова. Режисура: Гергана Димитрова / 36 маймуни.


снимка: momchilmihaylovimageware studio

20-ти октомври: flow заключителна презентация

Групите показаха резултатите от своята работа
17.00 ч., Речна гара
Основна част на фестивала бе общата творческа работа на различни теми в няколко работни групи (За повече информация вижте Темите на flow). В събота групите представиха идеите и концепциите си за проекти.


снимка: momchilmihaylovimageware studio
снимка: momchilmihaylovimageware studio

20-ти октомври: Nasekomix, след това Space Dub Jammers

Live концерт
21.00 ч., Речна гара
Nasekomix са група музиканти от София. Стилът им може да бъде описан като авантгардна минималистична смесица от електронна музика, джаз-рок, пънк, инди, фюжън и трип-хоп. Групата се самоопределя като „мелодраматичен поп” с дръм анд бейс и електронно влияние. Насекомикс имат един мултимедиен албум — „Insectomix“ и сингъла „градАД“, преди да добият популярност с песните „Инжектирай ме с любов“ и „Lady Song“ към саундтрака на филма „Източни пиеси“ на Камен Калев. След това (към 23.00 ч.) започна концерта дъб джем и електроник джаз с групата SDJ Space Dub Jammers. SDJ са Mr.Smiff – тромпет, вокал, JIB – бас, вокал, чело, зазизази – синтезатори, DIY електронни, Moonkey – ударни иFunKiro – синтезатори.