В ежедневието си съвременното общество е силно повлияно от визуалните възприятия, които са малко или много едностранчиви – погледа ни минава през facebook, e-mail-и, SMS-и, правни документи и официална кореспонденция, youtube и телевизията. Също така се говори много – по телефона, във видео-чата, по новините. И на улицата сме заобиколени от музика, множество гласове, шумът от колите. Цялото разнообразие на заобикалящата ни среда се мултиплицира от медиите и средствата за общуване. Но как те променят нашите възприятия? Можем ли все още да се доверяваме на едно единствено сетиво – слухът? Или вярваме само на това, което чуваме? И каква е ролята на езика днес?

С тези въпроси се заеха младите участници в немскоезичния уъркшоп „Hörwelt Ruse“, като подходиха към тях творчески. За три дни работа в група създадоха режисирана радиопиеса с продължителност около седем минути, упражниха на практика чужд език, който вече владеят добре и си създадоха представа за звуковата картина на града.
През първия ден 16-18 годишните участници се потопиха в акустичната среда на своя град и отвориха сетивата си за специфичните звуци на Русе. След това записаните звуци бяха подредени в различни категории и младежите дискутираха какво означава шума, кои звуци възприемаме като приятни, дали речта не е само един от множеството шумове, които възприемаме? На следващия ден тази дискусия вдъхнови участниците за създаването на герои и ситуации за пиесата. След това написаха две сцени, които обработиха самостоятелно на компютър и от които създадоха радиопиесата. Като при това типичните звуци на града бяха не само фон на диалога, но и имаха главна роля в сюжета.
Резултатът от работата в екип бе излъчен в ефир по интернет радио Арена, на което младежите гостуваха в последния ден от уъркшопа. Проектът се осъществи с подкрепата на Арена Медия и Фондация Робърт Бош.