18:00 ч.
Клуб на дейците на културата (ул. Константин Иречек 2, Русе)

Вход свободен

На 25.03. в Русе ще бъде представено българското издание на книгата „Моите правилни възгледи за всичко” от Лешек Колаковски. Книгата ще представи преводачката проф. д-р на философските науки Правда Спасова от Института за изследване на обществата и знанието – БАН.
Освен това ще се състои и прожекция на документалния филм „Професорът. За Лешек Колаковски” на реж. Мария Змарз-Кочанович.

„Mоите правилни възгледи за всичко” – сборник с есета на най-големия полски философ и историк на идеите. В него са включени текстове от 80-те и 90-те години на миналия век. Авторът, с присъщата му брилянтност, анализира връзката между религията и нашата цивилизация, изследва пътищата на злото и утопичното мислене, разкрива взаимоотношенията между истината, демокрацията и свободата, както и идеите, формиращи новото време.

„Не всички имат време дълго да изучават философия и политическите науки. Защо да не им улесним живота, предоставяйки им настоящата Голяма енциклопедия? Моля да обърнете внимание, че редът, както във всяка енциклопедия, е азбучен. Но това не е старомодната смешна азбука, а съвременна, деконструктивистка. Всеки може да разбере преимуществата й. Пост-модернизъм: всичко е позволено. Деконструктивизъм: каквото и да се каже, тъй и тъй нищо не означава. Пост-структурализъм: не знаем какво е това. Скептицизъм: нищо не се знае. Историзъм: днес това е истина, а утре нещо друго. Екзистенциализъм: и ти можеш да си трагичен герой.“ (Лешек Колаковски, „Mоите правилни възгледи за всичко”, из: “Голямата енциклопедия на философията и политическите науки“).

Лешек Колаковски (1927-2009) – полски философ, историк на философията, есеист и публицист. От 1968 г., след като му отнемат катедрата във Варшавския университет, живее в емиграция. През 1972-1991 е преподавател (Senior Research Fellow) в All Souls College в Университета в Оксфорд.
Основен обект на интересите му е историята на философията, както и философия на културата и религията. Колаковски пише и литературни творби – философски романи и приказки.

Информация по темата:
www.kultura.bg/bg/article/view/21628

Със съдействието на: